Несподівана криза ліберального католицизму
  • Чтв, 21/07/2016 - 17:09

Англійське католицьке видання «Catholic Herald» розмістило статтю літературного редактора видання «First Things» Метью Шміца про розчарування Папою Франциском у середовищі ліберальних католиків.

Критики Папи Франциска з ліберального табору, хоча й схвалюють його душпастирські промови, проте вважають, що Папа і надалі залишає Церкву неготовою до викликів теперішнього часу. 

«Через три роки після обрання Папи «The Tablet» вирішив, що реформи Папи Франциска дуже швидко стають запізнілими. А багаторічний кореспондент «National Catholic Reporter» вважає, що багато католиків-реформаторів стали знову дуже стурбовані майбутнім напрямком розвитку Церкви» - пише Метью Шміц.

Віто Манкузо, колишній священик, в інтерв’ю «La Repubblica» також розділяє подібні побоювання, пише літературний редактор «First Things» - як протилежність новаторам Манкузо ставить тих, хто вірний традиції і висловлює занепокоєння, що таких зараз багато серед молодих священиків. «Манкузо вважає, що якщо Франциск не буде діяти більш рішучо, то він ризикує стати не більш, як метеоритом. Після його відставки, або смерті Колегія кардиналів може обрати папу, який покладе край гнучкому душпастирському підходу», - передає думки Манкузо Шміц. Найбільше Манкузо страшить прихід у якості Папи кардинала Роберта Сари. 

На думку Метью Шміца, занепокоєння лібералів тим, у який спосіб Папа Франциск керує Церквою, насправді, відображає багато більше занепокоєння долею ліберального католицизму як такого.

Як зазначає Метью Шміц, прихильниками ліберального католицизму зараз переважно є люди генерації 60-80 років ХХ століття. А молодші ліберали, які  усе ще називають себе католиками, втратили усякий інтерес до життя Церкви. 

Метью Шміц звертає увагу на те, що хоча ліберали і контролюють частину церковних ЗМІ та частину теологічних факультетів, однак вони нездатні долучити людей до Церкви. Тому більшість прихильників ліберального католицизму стають із кожним роком усе старшими.

Літературний редактор «First Things» зауважує, що на відміну від прихильників лібералізму, ортодоксально настроєні католики, особливо молодого покоління є набагато менш агресивними, але, без огляду на свою неконфліктність, вони є рішучими в оборони православної віри Католицької Церкви. 

Ліберальний католицизм втративши свій революційний запал став не привабливим для молодого покоління католиків і тому тепер діє з обережністю і хитрістю, але це не додає йому симпатиків. 

«Є тільки дві альтернативи: або Рим, або атеїзм. Англіканство на півдороги до першого, а лібералізм до другого», - цитує кардинала », - цитує кардинала Ньюмана Шміц, зауважуючи, що ліберальний католицизм прямує до безвірства, але ті, хто зупиняться мають ще можливість повернутися назад.