«Невинні» гороскопи
  • Птн, 26/04/2013 - 11:42

«Невинна» віра в гороскопи, ефективність амулетів чи передбачення ворожок є реальною загрозою і в підсумку можуть призвести до серйозної кризи віри. Вони також можуть бути воротами до секти – застерігають у листі до своїх вірних єпископи Польщі. Неможливо поєднати Євангеліє з таємним псевдознанням, сакраментальну діяльність Церкви з магією, віру у воскресіння з вірою в реінкарнацію.

«Окультні практики, жертвами яких є вже не тільки молоді люди, можуть бути сферою діяльності злого духа і привести до рабства, і навіть одержимостей, кількість яких – як читаємо в листі єпископів – у Польщі систематично зростає, що доводять свідчення екзорцистів». Особливо небезпечним є ознайомлення дітей з окультизмом, наприклад, через іграшки з демонічним характером.

Як читаємо в документі, як і раніше, занадто малими є соціальні знання про ризики, пов'язані з сектами. «Має значення і той факт, що не всі секти мають релігійний характер і часто ховаються за назвами груп, що реалізують інші цілі, не релігійно-культові». Секти іноді діють під прикриттям шкіл бойових мистецтв, йоги або східних медитацій, і навіть шкіл іноземних мов. «Секти далекосхідного походження проповідують ідеї самоспасіння, що розуміється як звільнення або просвітлення, натуралістичного характеру, а, отже, атеїстичні», – говорять єпископи.

«Не хочемо потрапити в одержимість зла чи бачити його скрізь, не є нашою метою визначати як сатанинське все, що приходить з культурних та релігійних меж християнства», – наголошує єпископат. Він заохочує до обережності та розсудливості. «Те, що таємниче, невідоме і, здавалося б, чудове, легко втягує, особливо коли це пов'язано з обіцянками успіху, щастя, просвітлення і здоров'я. Це призводить до більш-менш усвідомленого насаджування своїй релігії синкретичних елементів, чужих для неї, що поступово розбавляють її і перетворюють у магію» – пояснюють єпископи.

Лист єпископату рішуче наголошує, що «неможливо поєднати Євангеліє з таємним псевдознанням, сакраментальну діяльність Церкви з магією, віру у воскресіння з вірою в реінкарнацію», а така поведінка не має нічого спільного з християнством. У документі згадується думка Гілберта Кіта Честертона: «Коли людина перестає вірити в Бога, може повірити в що завгодно».

Єпископи наголошують, що: «християнство може запропонувати набагато більше, ніж будь-яка інший релігія чи секта, але треба хотіти більш глибоко пізнати його, щоби побачити скарби, приховані в ньому».

За матеріалами: wiara.pl