Незримо, але нестримно підростають гетьмани, або Свято української молоді у Ходорові
  • Втр, 23/04/2019 - 23:13

Чигрине, Чигрине,

Мій друже єдиний,

Проспав єси степи, ліси

І всю Україну.

Спи ж, повитий жидовою,

Поки сонце встане,

Поки тії недолітки

Підростуть, гетьмани.

Тарас Шевченко.

 

Вже майже півроку Україну лихоманить від жарких дискусій: а хто ж, врешті, візьме до рук гетьманську (президентську) булаву? Та ще й наступних півроку стрясатимуть суспільство суперечки: які ж політичні сили представлятимуть націю у Верховній Раді. Цілісінький рік – і велетенські зусилля тратяться з мінімальним коефіцієнтом корисної дії. Мінімальним, бо, на жаль, за майже три десятиліття Незалежності ми ще не спромоглись виплекати нову українську політичну еліту, гідну обійняти найвищі посади у державі та й, врешті, вивести Україну на шлях цивілізаційного поступу, ґрунтованого на вічних істинах Божої правди і справедливості.

А за лаштунками цієї політичної вовтузні вже якось й не помічається, що, незважаючи на всі негаразди, скоро три десятиліття, як у Європі гордо стоїть воскресла Українська держава, в котрій, попри відсутність уваги та зацікавлення з боку владоможців, таки зростає українська молодь, яка раніше чи пізніше, але зможе подолати нині ще нездоланні для нас перепони, зупинити постколоніальну інерцію та навести лад у державі. Бо ця молодь формується у дусі Божої правди під патронатом праведного Митрополита Андрея Шептицького та багатьох інших велетів духу минувшини. І це є незмірно важливішим від усіх оцих дочасних пристрастей, що збурюють Україну.

Уже декілька років в містах, містечках та селах Західної України шириться просвітницький рух серед учнівської та студіюючої молоді під загальним гаслом «Свято української молоді», який передбачає виявлення молодіжних талантів і харизм у найрізноманітніших царинах знань, умінь, творчості і змагу. 11 квітня 2019 року такий молодіжний фестиваль відбувся у місті Ходорові під гаслом «Велети українського духу: Андрей Шептицький, Климентій Шептицький, Омелян Ковч, Йосиф Сліпий, Любомир Гузар, Ігор Калинець… – будівничі України, лідери нації». Організаторами Свята української молоді виступили Громадська рада «Святий Юр», Центр національного виховання ім. Андрея Шептицького, Всеукраїнська громадська організація «Союз українок», Ходорівська Об'єднана територіальна громада.

Свято традиційно розпочалося молебнем у місцевому храмі св. Володимира та Ольги, урочистим привітанням і благословенням учасників у Палаці культури, а відтак продовжилось працею, виступами та змаганнями в окремих секціях і групах. На базі Опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 міста відбувалась науково-практична конференція, в рамках якої було виголошено 11 доповідей. Готували та виголошували доповіді учні шкіл із сіл Дев'ятники, Бортники, Грусятичі, Вовчатичі і трьох шкіл Ходорова.

У спортивному фестивалі «Український дух, гарт і перемога» взяло участь 12 збірних команд із навчальних закладів сіл Піддністряни, Дев'ятники, Чорний Острів, Бортники, Грусятичі, Загірочко, Вовчатичі, Вибранівка, Жирова і трьох шкіл Ходорова. На виставку творчості «Таланти твої, Русь-Україно» власні роботи привезли школярі із сіл Грусятичі, Дев'ятники, Бортники, Піддністряни і, звісно, міста Ходорова. А в рамках фестивалю духовної пісні «Голос Руси-України» було представлено 14 пісенних виступів учнів із сіл Піддністряни, Грусятичі, Бортники, Чорний Острів, Дев'ятники, Загірочко та м. Ходорова.

Про масштабність Свята свідчить той факт, що дипломами, грамотами і подяками Громадської ради «Святий Юр» було нагороджено понад 320 учасників, керівників та організаторів фестивалю. Ходорівські святкування вкотре підтвердили відому істину, що українська молодь щедро обдарована Святим Духом найрізноманітнішими талантами й харизмами, варто лише творити умови для їх розвитку та реалізації задля кращого майбуття України та прослави Творця.

Зенон Боровець