Нігерія: від рук викрадачів загинув черговий священик
  • Срд, 20/07/2022 - 16:40

Дієцезія Кафанчан підтвердила, що один із священиків, викрадених 15 липня, був убитий викрадачами. Другому вдалося втекти. Від початку року в цій країні викрадено 18 священиків.

Минулої п’ятниці християнський світ сколихнула чергова новина про викрадених двох священиків у Нігерії, а через чотири дні, 19 липня 2022 р., прийшла трагічна звістка про те, що один з них був убитий зловмисниками в день викрадення. Новина про викрадення була поширена дієцезією Кафанчан, що в центральній Нігерії. Джерела цієї ж дієцезії підтвердили, що о. Джон Марк Чейтнум загинув першого ж дня, але тіло було знайдене лише у вівторок. Його співбратові о. Донатусу Клеопасі вдалося втекти. Обидва душпастирі були захоплені в полон, коли перебували в парафіяльному будинку при парафії Христа Царя в Ядін-Ґару.

Дієцезія Кафанчан проголосила дводенну жалобу та закликає вірних молитися за загиблого душпастиря та за його родину, а також закликає стриматися від актів самосуду. Отець Чейтнум виконував різні душпастирські обов’язки, зокрема, був головою Християнської Асоціації Нігерії, директором дієцезального відділу комунікації, парохом у Форі.

Від початку року викрадені 18 священиків

Згідно з даними фундації «Допомога Церкві в потребі», в Нігерії від початку року були викрадені щонайменше 18 священиків. Більшість з них були звільнені, але четверо втратили життя.

Перед обличчям цієї ситуації Асоціація нігерійських католицьких дієцезіальних священиків минулого тижня звернулася із закликом запобігти спалахам насильства та довіритися молитві. «Це насправді сумно, – читаємо в заяві, – що під час своєї звичної душпастирської діяльності священики стають видом, який винищується». Незважаючи на неодноразові звернення до влади, асоціація називає очевидним той факт, що «вона не справилася зі своїм першочерговим обов’язком захистити життя нігерійців».

У своєму зверненні священики виразно відкидають будь-яку відповідь, що включатиме насильство, пояснюючи, що вони не є «терористами чи воєнною кампанією», і наголошують на тому, що повинно бути першочерговою зброєю Божої людини. «Наша дорога служіння полягає у звіщенні Божого слова та служінні Пресвятої Євхаристії як спомину Христа та Його місії на землі. Це означає, що ми носимо священні книги, а не зброю. Христос ніколи не заохочував нас підносить проти когось зброю чи чинити акти помсти», – зазначається у заяві, яка закликає священиків приєднатися до надзвичайної ініціативи молитви, посту та адорації.