Нікарагуа: єпископи бойкотували вибори президента
  • Срд, 10/11/2021 - 16:22

В Нікарагуа триває суспільно-політична криза. В недільних президентських виборах, на яких третю каденцію собі забезпечив Даніель Ортега, не взяв участь фактично жоден єпископ цієї країни. Перед виборами вони багаторазово критично висловлювались про актуальну ситуацію, де не дотримуються прав людини і тим самим немає демократії. Водночас вони наголосили, що рішення щодо голосування лежить «на совісті кожного» громадянина.

В понеділок вранці в Нікарагуа оголосили про перемогу Ортеги, котрий отримав 75% голосів виборців. Як США, так і ЄС назвали вибори неправдивими.

В суботу напередодні виборів родини 150-ти політичних в’язнів скерували листа до Папи Франциска, просячи висловити заклик про дотримання основних прав людини в Нікарагуа. «Просимо про гуманітарне втручання. Усі члени наших родин були затримані і ув’язнені без жодного розгляду справи, що підтвердили міжнародні організації та організації прав людини», - йдеться у листі.

Зазначається, що 150 тисяч осіб, що спротивляються режимові, були змушені втікати до США чи Коста-Ріки, а ті, хто залишився в країні, заледве можуть відвідувати своїх ув’язнених ближніх, котрі перебувають «в стані недоїдання, хвороби і браку відповідних санітарних засобів».

«Святійший Отче, це не політична справа, а гуманітарна. Наші родини потерпають. Церкву переслідують, наші священники і єпископи змушені переховуватись, турбуючись про своє життя, а дехто перебуває у вигнанні», - пишуть автори листа.

Хоча наразі жодного єпископа не було арештовано, у своїх публічних виступах Ортега звинувачував єпископів у тому, що вони є «виконавцями державного перевороту», а також «джерелом диявола», «закордонними агентами» та звіщають фальшиве християнство.

Єдиним єпископом, змушеним втікати, є Сільвіо Баез, котрий зараз перебуває в Маямі після того, як Папа Франциск наказав йому покинути Нікарагуа через загрозу його життю.