Нікарагуа: загострюються переслідування Церкви з боку влади
  • Суб, 20/08/2022 - 14:18

Поліція затримала єпископа Альвареса та інших осіб, що від початку місяця були заблоковані в курії дієцезії Матаґальпа. Ієрарх тепер перебуває під домашнім арештом у Манаґуа, де мав змогу зустрітися з кардиналом Бренесом.

Під час нічного рейду 19 серпня 2022 р. поліція та представники парамілітарних угруповань увірвалися до курії дієцезії Матаґальпи в Нікарагуа, де від 4 серпня перебували заблоковані поліцією єпископ Роландо Хосе Альварес і деякі священики, семінаристи та миряни. Силовики затримали дев’ятьох осіб, включаючи єпископа. Поліція повідомила, що затримані перевезені до столиці Манаґуа: єпископ поміщений під домашній арешт у приватному помешканні, інші особи привезені до поліцейського відділка. Кілька днів тому був заарештований вже третій за рахунком священик Оскар Даніло Бенавідес Тіноко.

Зустріч з кардиналом Бренесом

Кардинал Леопольдо Бренес, Архиєпископ Манаґуа та Віце-президент Єпископської Конференції Нікарагуа, отримав змогу відвідати єпископа Альвареса та провести з ним тривалу розмову. У повідомленні столичної архидієцезії зазначається, що фізичний стан єпископа погіршився, але його дух і моральна стійкість залишаються сильними. «Усвідомлюючи, що молитва – це сила християнина, заохочуємо і далі випрошувати у Христа, аби Він заступався та чував над цим Своїм малим стадом. Сподіваємося що здоровий глузд і взаєморозуміння відкриють шлях для вирішення цієї критичної та складної для всіх ситуації», – зазначається в комюніке.

Заява Генерального Секретаря ООН

Генеральний Секретар ООН «дуже стурбований серйозними перешкодами для демократичного та громадського простору в Нікарагуа та нещодавніми діями проти організацій громадянського суспільства, включно з організаціями Католицької Церкви». Про це заявив речник Фарган Гак під час брифінгу в ООН. За його словами, Антоніу Ґуттереш повторює свій заклик до уряду Даніеля Ортеґи гарантувати «захист людських прав усіх громадян, зокрема, такі універсальні права, як право на мирні зібрання, свобода об’єднань, думки, совісті та релігійна свобода», закликаючи також звільнити всіх свавільно затриманих.

Солідарність з єпископом і Церквою

«Постійну солідарність» із Церквою в Нікараґуа та її покликанням «вільно звіщати Євангеліє» в контексті суспільно-політичної кризи висловив єпископат США. У заяві голови Комісії міжнародної справедливості та миру Конференції католицьких єпископів США цитується також нещодавній заклик Постійного Спостерігача Святого Престолу при Організації Американських Держав, звернений до сторін, «шукати шляхи порозуміння, що ґрунтуються на пошані та довір’ї». «Причиною тривоги та болю для всієї латиноамериканської Церкви» назвав напад на єпископську курію в Матаґальпі Преосвященний Хосе Домінґо Ульоа, Архиєпископ Панами, приєднуючись до голосив, які «вимагають негайного звільнення єпископа Роландо».

Протягом останніх тижнів Нікарагуанська Церква отримала численні послання солідарності та братерства від єпископських конференцій регіону та від Апостольської Столиці. Силові дії проти єпископа в Матаґальпі є крайнім актом серії заходів переслідування проти Церкви, яку уряд звинувачує в підтримці опозиціонерів.