Німеччина: суд зняв заборону на публічну молитву перед установою, де проводяться аборти
  • Суб, 29/01/2022 - 16:15

“У чинній правовій системі немає місця захисту від небажаного зіткнення з представниками інших думок”, – ухвалив Адміністративний суд Франкфурта.

5-а палата Адміністративного суду Франкфурта-на-Майні ухвалила рішення про те, що заборона, введена міською владою Франкфурта щодо групи людей, які моляться перед місцевою організацією з переривання вагітності, є незаконною.

Навесні 2020 року група активістів, яка діє як зареєстрована асоціація «40 днів життя», оголосила про 40-денне молитовне чергування перед сімейним консультаційним центром у години його роботи. Після цього мерія Франкфурта видала наказ, згідно з яким молитовна група мала з’являтися перед консультаційним центром лише в неробочий час. Крім того, у наказі містилася вказівка, що люди, які прямують до цього центру, не повинні зазнавати переслідувань. Переслідуваннями називалися дії будь-якого роду, такі як нав’язування себе сторонній особі з метою спілкування або роздачі інформаційних матеріалів та листівок. У години роботи центру групі активістів дозволялося збиратися для молитви лише на тротуарі подалі від консультаційного центру.

Однак після того, як представники молитовної групи заперечили в суді рішення муніципальної влади, Адміністративний суд Франкфурта ухвалив, що «у чинній правовій системі немає місця захисту від небажаного зіткнення з представниками інших думок».

Немає жодних сумнівів, що такі групи підпадають під основне право на свободу зборів відповідно до статті 8 Конституції. Вона гарантує всім право визначати місце, час, тип та зміст зборів. Прагнення міської влади Франкфурта створити квазізахищений простір для жінок у громадських місцях і, таким чином, запобігти зіткненню з незгодними та іншими думками, жодним чином не виправдовують обмеження свободи зборів та вираження думок з боку позивача. Представники позивача мали право вільно висловлювати та поширювати свою думку усно, письмово та за допомогою зображень.

Посилаючись на кілька рішень Федерального конституційного суду, Адміністративний суд також роз’яснив, що право на свободу особи окремих жінок, які звертаються до консультаційних центрів для вагітних, не може обмежувати свободу зборів та висловлювання думок учасників акції.

Доктор Фелікс Белльманн, юрист правозахисної організації ADF International, яка веде судовий розгляд у іншій аналогічній справі в місті Пфорцхайм, прокоментував винесену ухвалу: «Ми вітаємо рішення Франкфуртського суду, яке захищає право на свободу слова, висловлювання думок та зборів. Людям, які виступають на захист права на життя, не повинні заважати мирно здійснювати ці свободи в будь-якому місці на їхній вибір. Постанова є позитивним сигналом.

Рішення ще не остаточне і може бути оскаржене.