Нова книга Папської академії життя спричинила дискусії через можливе використання контрацепції
  • Птн, 15/07/2022 - 19:19

Триває дискусія навколо публікації «Теологічна етика життя: Писання, традиція і практичні виклики», яку нещодавно представила Папська академія життя. Як стверджує частина коментаторів, ця книжка є анонсом документу, який має приготувати Папа; в цьому документі Франциск мав би змінити вчення на тему допустимості використання штучної контрацепції, яка не має абортивної дії.

«Теологічна етика життя…» - це книжка на 528 сторінок, що містить промови, виголошені під час семінару, організованого Папською академією життя восени 2021 р. Як написав у вступі до книги глава Академії, Архиєпископ Вінченцо Палья, основною метою публікації  є «представлення зміни парадигми». Ця зміна має полягати на пов’язуванні із теологічною етикою життя, а конкретно на ближчому запозиченні з філософії і її методів та із природничих наук.

Як зазначила на сторінках «La Nuova Bussola Quotidiana» Луїзелла Скросаті, зміна парадигми мала б на практиці відноситись серед іншого до контрацепції. Йшлося б про прийняття використання контрацепції у певних ситуаціях, в яких «запліднення дитини було б невідповідальним»; зміна б обмежувалась до контрацепції, яка не має абортивної дії. Як пише Скросаті, на думку прихильників такої зміни, це було б пов’язане із поступом теологічної біоетики та з вченням, висловленим в апостольській адгортації «Amoris laetitia». Як нагадує портал «The Pillar», ходять чутки начебто під час написання у Ватикані вже був документ під назвою «Gaudium vitae», який мав би запровадити таку зміну парадигми. Про це писали єзуїти з «La Civiltà Cattolica».

«National Catholic Register» у свою чергу інформує, що ця книга є здивуванням навіть для деяких… членів Папської академії життя. Наприклад, Єлена Постіґо, біоетик з Іспанії, написала у Твіттері, що як член Академії, може сказати, що ця книга не є офіційним голосом інституції, а лише записом промов під час семінару, а багато з членів Академії нічого не знали про публікацію цієї книжки.

Однак, на думку о. Карола Касалоне ТІ, члена Папської академії життя від 2017 року, книжка відповідає «органічному баченню» Папи Франциска, коли йдеться про підхід до біоетичних питань. Про це він говорив у розмові з єзуїтським журналом «America». Тут йдеться про підхід Франциска до відносин між совістю і загальною нормою, а також до принципу етичного і духовного розрізнення.

Як інформує «National Catholic Register», за словами Архиєпископа Вінченцо Пальї, Папа знав про цю ініціативу від самого початку та про плани публікації книжки.

У енцикліці «Humanae vitae» від 1968 р. св. Павло VI вказав, що католики не можуть використовувати штучну контрацепцію. Як він, так і його наступник – св. Іван Павло ІІ – вказували на зв’язок між контрацепцією і абортами. Йдеться про створення свого роду «контрацептивної ментальності».

Відповідно до прихильників «нової парадигми», про яку говорить Архиєпископ Палья, справа йде про відхід від «жорсткого» застосування цієї норми на користь розрізнення «окремих випадків» так, як це запропонував Папа Франциск в адгортації «Amoris laetitia» стосовно св. Причастя для осіб у повторних несакраментальних зв’язках.