Нова книга Толкіна буде опублікована через сто років після написання
  • Нед, 23/10/2016 - 20:58

У травні 2017 року буде опублікована «Повість про Берена і Лютіен», написана Джоном Рональдом Руелом Толкіном 100 років тому.

Нова книга автора «Володаря перснів» Джона Рональда Руела Толкіна побачить світ у травні 2017 року, повідомляє The Telegraph. Її опублікує британське видавництво HarperCollins. «Повість про Берена і Лютіен» автор написав рівно сто років тому, але вона ніколи не видавалася окремо, а входила до складу 12-ти томної  «Історії Середзем'я», в якій син Джона Толкіна Крістофер зібрав невидані чернетки свого батька.

«Повість про Берена і Лютіен» - казкова історія кохання смертного чоловіка і безсмертної дівчини-ельфа. Причому прототипом жіночого персонажа послужила дружина самого Толкіна Едіт. «Я ніколи не називав Едіт ім'ям Лютіен, але вона стала джерелом повісті», - зізнавався письменник після смерті дружини. А на спільній могилі Толкіна і його дружини вигравірувані імена Берен і Лютіен.

Над «Повістю про Берена і Лютіен» Толкін працював в 1917 році, незабаром після того, як повернувся з фронту.
Під час Першої світової війни письменник служив зв'язковим на річці Сомма. Це був важкий час для дружини, яка чекала його вдома. Вона лякалася кожного стуку в двері, боячись, що принесуть звістку про смерть чоловіка. Через цензуру, прийняту в пошті Британської армії, Толкін розробив секретний код, який використовував для написання листів додому. Завдяки цьому кодові Едіт могла простежувати переміщення чоловіка на карті Західного фронту. Назад в Англію письменник повернувся в 1916 році, будучи звільненим від військової служби через окопну лихоманку, на яку він захворів. Слабкий і виснажений Толкін провів закінчення війни в госпіталях і гарнізонах, оскільки за станом здоров'я вважався непридатним для служби.