Нова Зеландія: новий закон декриміналізує аборти
  • Птн, 20/03/2020 - 19:13

“Пародія на права людини”, – так єпископи Нової Зеландії прокоментували новий закон, прийнятий у цій країні три дні тому. Він виключає аборт із переліку злочинів, за які передбачено покарання. “Цей закон абсолютно ігнорує той факт, що в кожній вагітності беруть участь принаймні два людських життя”, – стверджує Синтія Пайпер, речниця конференції єпископів, і додала, що ”права ненароджених більше взагалі не визнаються”.

Твердження, що плід не є особою, наділеною правами, ігнорує реальність, що почалося унікальне генетичне людське життя, що не належить ні матері, ні батькові. Те, що закон його не визнає, не змінює того, що воно є біологічним і людським фактом. Новозеландські єпископи не приховують свого розчарування ухваленим законом і стверджують, що багато жінок також будуть ним розчаровані: “Ті, які мають досвід підтримки жінок із т. зв. небажаною вагітністю, чи жінок, які зробили аборт через примус, а потім дуже шкодували про це”. Цей закон жодним чином не допомагає жінкам, які з різних причин вибирають аборт, тому що вважають, що не мають іншого виходу, чи під тиском партнера, чи з економічних або соціальних причин.

Згаданий закон був прийнятий у Веллінгтоні 68 голосами “за” і 51 “проти”. Він фактично лобіює позицію уряду прем’єра Джасінди Арден, яка вже порушувала це питання під час виборчої кампанії та впродовж минулого року обіцяла декриміналізацію абортів. Досі Нова Зеландія була єдиною західною країною, що фактично визнавала аборт незаконним.

Парламент відкинув попередню пропозицію винести це питання на всенародний референдум, а також заблокував кілька поправок, які б робили законодавство гуманнішим. Ці поправки вимагали б для дітей, народжених живими, такого ж відношення, як і до всіх інших, а також запровадження заборони аборту з огляду на стать дитини чи її фізичні вади.