Нові «Норми про злочини, зарезервовані судочинству Конгрегації Віровчення»
  • Втр, 07/12/2021 - 14:02

Нова редакція приписів не резервує якісь нові злочини для юрисдикції конгрегації, але впорядковує процесуальні аспекти та інтегрує їх із змінами, впровадженими протягом останніх років.

У Ватикані оприлюднено нові зміни до «Норм про злочини, зарезервовані для судочинства Конгрегації Віровчення», які були проголошені святим Іваном Павлом ІІ 2001 року та доповнені Бенедиктом XVI в 2010 року, а тепер змінені рішенням Папи Франциска від 11 жовтня 2021 року.

Потрібно зазначити, що канонічним правом передбачається, що певні правопорушення є зарезервованими для розгляду в Конгрегації Віровчення. Йдеться, наприклад, про злочини проти віри, між якими єресь, відступництво та схизма, злочини проти святості Пресвятої Євхаристії, такі як профанація та вдаване служіння Євхаристійної жертви, або недозволене співслужіння, злочини проти Сповіді, як от порушення таємниці чи вдавана сповідь, або ж запис сповіді за допомогою технічних засобів. Судочинству цієї дикастерії підлягають також спроба уділення священичих свячень жінці та злочини проти шостої заповіді Декалогу, скоєні духовною особою з неповнолітньою особою, або з тією, яка несповна розуму.

«Норми» 2021 року не вводять жодного нового злочину, зарезервованого для Конгрегації віровчення, зберігаючи також класифікацію, запропоновану реформою 2010 року. Теперішні зміни стосуються процедурних аспектів, спрямованих та вияснення та полегшення карного судочинства у Церкві. Завданням змін є узгодження «Норм» із Книгою VI Кодексу Канонічного Права, що була проголошена 23 травня та набирає чинності 8 грудня 2021 року, інтеграція різних змін, внесених у церковне законодавство протягом останніх років, зокрема, після 2016 року, та покращення судової практики в цій сфері в світлі досвіду, набутого після 20 років від проголошення першої редакції «Норм».

Зокрема, у тексті оновлено посилання на відповідні канони Кодексу канонічного права, зроблено чіткіше розрізнення між судовим процесом та процедурою застосування позасудового декрету, передбачено можливість вдаватися безпосередньо до рішення Святішого Отця в тому, що стосується позбавлення духовного сану чи звільнення від чернечих обітів також і у особливо важких випадках злочинів проти віри, змінено періоди для подання апеляції та посилення права обвинуваченої особи на захист.