Нові закони Непалу загрожують християнам
  • Суб, 01/09/2018 - 17:41

50 тис. рупій штрафу і до 5 років позбавлення волі, а для іноземців: примусово покинути країну менш ніж за сім днів – таким відповідно до нового кримінального кодексу буде в Непалі покарання за «навернення в іншу релігію або втручання в релігії інших». Законодавчі зміни, прийняті торік, набули чинності 17 серпня. Непальські християни бояться їхнього практичного застосування.

Згідно з новими положеннями Кримінального кодексу в Непалі штрафують будь-які спроби заохочення до зміни релігії чи поширення своєї віри серед прихильників інших релігій. Непальцям це загрожує штрафом у розмірі 50 тис. рупій (близько 390 євро) і до п'яти років позбавлення волі. Іноземцям – виселенням з країни впродовж 7 днів.

Непальські християни особливо стурбовані новими законами, що набули чинності 17 серпня. Серед 29 мільйонів громадян (80% з яких є послідовниками індуїзму) християни становлять лише 1,4%. Вони побоюються, що зміни в Кримінальному кодексі будуть ще одним інструментом переслідування і формулюватимуть помилкові звинувачення проти них.

Оскільки нові закони затверджені 2017 року, багато міжнародних правозахисних організацій звернулися до президента Непалу Бідх'ї Деві Бхандарі  з проханням усунути з нового Кримінального кодексу суперечливий запис. До того ж у контексті конституції Непал залишається світською державою, в якій громадянам дозволяється свобода віросповідання.

Згідно з рейтингом організації «Open Doors», Непал є 25 країною в списку країн, де найбільше переслідують християн. Церкви спалюють, а послідовників Христа звинувачують серед іншого за вбивство корів, яких охороняють як священних тварин у Непалі.