Новики та новички Чинів і Згромаджень УГКЦ вшанували пам’ять блаженного свщмч. Омеляна Ковча
  • Пон, 22/04/2019 - 12:29

17 квітня 2019 року, вшановуючи пам’ять блаженного свщмч. Омеляна Ковча, Патріарша комісія у справах монашества УГКЦ у співпраці з Місією Постуляції святих УГКЦ організували мандрівку новиків та новичок Чинів і Згромаджень УГКЦ до м. Перемишлян, де душпастирював блаженний свщмч. Омелян Ковч.

Метою паломництва було познайомити новиків та новичок із життям, діяльністю та мученицьким подвигом цього праведника і подвижника УГКЦ.

Учасники прощі відвідали монастир Вознесіння Господнього оо. василіян у м. Золочеві. У храмі св. Миколая Чудотворця Божественну Літургію для них відслужив о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ.

У проповіді отець наголосив, що мучеництво є найвищим даром життя яким мученики ствердили віру, протиставилися агресії тоталітарних режимів і дали приклад суголосності слова їхніх проповідей і діл милосердя, якими вони засяяли немов зорі на небі у час духовного упадку людства, у час безумства війни. 

Опісля відбулася екскурсія у музей Золочівський  замок, який сумно відомий з часів сталінських репресій, як пересильна тюрма, де загинуло понад тисячу п’ятсот в’язнів серед яких о. Омелян Дурдела парох с. Червоного біля Золочева, а також тисячами в’язнів, які перейшли через цю в’язницю у час етапування у табори Сибіру, як свщмч. Іван Зятик, ЧНІ. 

Прочани відвідали Свято-Успенську Унівську Лавру, де душпастирював архимандрит Студитів свщмч. Климентій Шептицький, який відомий благодійністю щодо убогих та сиріт разом з о. Омеляном став на захист переслідуваних євреїв. Новики помолилися біля чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. У Перемишлянах, в історико-краєзнавчого музеї, п. Любов Домінчук провела для прочан конференцію «Духовна спадщина бл. свщм. Омеляна Ковча». Також новики та новички  в центрі міста помолилися біля меморіального пам’ятника блаженного свщмч. Омеляна та завершили паломництво молитвою у храмі св. Миколая Чудотворця, де двадцять років душпастирював блаженний Омелян.

Парох храму о. Віталій розповів про плекання живої пам’яті у громаді, про життя і діла милосердя блаженного о. Омеляна та вказав на його запал в організації прощ до монастиря в Уневі. Отець наголосив на духовний зв’язок та злагоду у душпастирстві між
свщмч. Омеляном та свщмч. Климентієм, заохочуючи монашество до плекання духа молитви та активної праці для добра вірних у парафіяльних громадах.