Новий халдейський патріарх розпочав служіння в столиці Іраку
  • Срд, 06/03/2013 - 22:58

У Багдаді відбулась інтронізація халдейського патріарха Луїса Рафаеля І Сако. Обраний минулого місяця в Римі і затверджений ще Папою Бенедиктом XVI, він очолив літургію в катедрі Св. Йосифа. Навколишні вулиці пильно охороняла служба безпеки.

Попри нестабільну ситуацію в Іраку, яка спричинила до еміграції сотень тисяч християн, новий патріарх, котрого обрали після відставки 85-річного кардинала Еммануела ІІІ Деллі, прагне зміцнити присутність халдейської Церкви в цій країні. Він говорив про це в інтерв’ю для французького видання «La Croix».

Луїс Рафаель І Сако на червень скликав до Багдаду Синод своєї Церкви. Туди мають прибути усі халдейські єпископи, в тому числі і з діаспори, яка розкинута по світу від США до Австралії. До завдань Синоду входить реорганізація патріаршої курії і вибір нових єпископів на вакантні місця.

64-річний патріарх також вважає за необхідне провести реформу літургії, щоб вона промовляла до сучасної людини і давала їй надію. Його Церква, організаційно зміцнена і зреформована відповідно до східної традиції, повинна вести екуменічну діяльність. Окрім того, необхідно вести перемовини із урядом в Багдаді та місцевою владою Курдистану, щоб гарантувати безпеку християнам в Іраці, а також зробити можливим повернення біженців. Як зазначив патріарх Сако, він буде продовжувати діалог із мусульманами, який розпочав, ще будучи архиєпископом Кіркуку.

За матеріалами http://pl.radiovaticana.va