Нунцій в Україні: Українці потребують допомоги ззовні, мають право на самовизначення
  • Птн, 02/10/2015 - 11:33

Апостольський нунцій в Україні, котрий завершує свою діяльність тут,  закликає світ не забувати про Україну.

Архиєпископ Томас Ґалліксон був папським представником в Україні впродовж 4 років. 4 вересня Франциск перевів його працювати до Швейцарії. 

В Інтерв’ю Ватиканському радіо дипломат зазначив: "Україна дійсно потребує підтримки ззовні, щоб захистити себе від занепаду. Існує реальна небезпека, що Україна стане своєрідним Сомалі у центрі Європи. Європа, Західна Європа не може повернутися спиною до українців і закривати очі на те, що там відбувається. Події в Україні мають наслідки для решти світу. Не можна сказати їм: "Ідіть з миром, грійтесь та їжте донаситу!" Ми повинні втручатися. Я сподіваюся, що світ, особливо західноєвропейські країни, позбудуться спротиву по відношенню до України і зроблять те саме, що було зроблено в Європі після ІІ світової війни. Я маю на увазі План Маршалла. У той час ніхто не чекав, що із запровадженням цього плану всі нацисти опиняться за гратами. Відразу ж почали відбудовувати Європу. Сьогодні ми потребуємо такого ж підходу. Треба самовіддано працювати з надією, що це призведе до соціальних реформ в Україні. Це найголовніше", – сказав Архиєпископ Ґалліксон.

Колишній нунцій в Україні також закликав молитися за українців і не піддаватися впливу пропаганди. "Не дайте себе ошукати неймовірною кількістю пропаганди і брехні. Пам'ятаймо, що ці люди мають право на самовизначення. Це єдиний правильний підхід", –наголосив Архиєпископ Томас Ґалліксон.