О. Олександр Смеречинський: Немає жодного порту в світі, де б не було українських моряків, які потребують опіки
  • Суб, 25/06/2016 - 20:33

Немає жодного морського порту в світі, де б не було українських моряків, які потребують опіки. Про це заявив директор Морського Апостоляту о. Олександр Смеречинський, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ проводить у Брюховичах.

Він розповів про історію виникнення і структуру Морського Апостоляту. "Це загальнокатолицька структура, яка на сьогодні охоплює 420 портів. Загалом у світі близько 900 портів. Ми не найстарша, але найбільша структура. А наш український Морський Апостолят - невід'ємна частина загальнокатолицької структури. Ми почали свою працю з моряками в Одесі в 1994 році", - зазначив о. Олександр Смеречинський.

Священик відзначив, що морське капеланство має великі перспективи, адже в морі працює 1,2 млн моряків, а українці - перша морська нація у Європі і четверта у світі. "Немає жодного порту в світі, де б не було українських моряків, причому дуже масово", - наголосив Директор Морського Апостоляту.

Він зауважив, що на сьогодні капелани УГКЦ активно працюють з моряками в Одеському, Іллічівському і Південному портах. Через події в Криму Морський Апостолят вимушений був тимчасово припинити свою діяльність на півострові. В Одесі морські капелани відвідують кораблі, які входять в порт, і спілкуються з моряками, дізнаються їхні потреби. "В Одесі переважно працюємо з іноземцями, які заходять в Україну. Адже українських моряків там не більше 10%. Ми приходимо, щоби виконати свій християнський обов'язок - прийняти подорожуючих", - зазначив директор Морського Апостоляту.

О. Олександр Смеречинський також наголосив, що заохочує священиків УГКЦ по всьому світу відвідувати моряків у портах. І відзначив, що раніше Морський Апостолят опікувався моряками в портах України. Зараз у планах - створити загальносвітову українську структуру. "Вже маємо прецеденти, коли почалася гарна плідна праця у світі. Наші священики УГКЦ опікуються моряками у Мельбурні (Австралія) і в канадських портах Сідней та Галіфакс", - зазначив морський капелан. 

Директор Морського Апостоляту також розповів, що служіння морського капелана - це можливість пізнати інші культури, розширити світогляд, оскільки до України заходять кораблі з моряками, які представляють різні нації: це і філіппінці, і китайці, і індійці, і британці, і шведи та ін.

Священик також підкреслив, що перспективи України як морської держави дуже гарні. Тож УГКЦ має це врахувати і розвивати морське капеланство. "Найбільша морська академія у Франції має 800 курсантів. В Одесі у морських навчальних закладах навчається 16 тисяч осіб. У майбутньому більшість цих студентів будуть професійними моряками. Це люди, якими ніхто не опікується. Тому ми маємо це врахувати в нашій праці", - підкреслив о. Олександр Смеречинський.