О. Віталій Храбатин: Успішність священика полягає не в грошах, не в кількості навернень чи хрещень, а в шуканні людини, для неї самої
  • Суб, 25/06/2016 - 20:31

Працю на парафії треба розпочинати із співпраці з вірянами. Прислухатися до них, зрозуміти, що вони люблять, чим живуть і чим можуть прислужитися нашій спільноті. Про це заявив експерт ПМВ, душпастир української громади у Туреччині о. Віталій Храбатин, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ проводить у Брюховичах.

О. Віталій розповів семінаристам про своє служіння в різних країнах - Італії, Німеччині, Данії і сьогоднішнє душпастирство у Туреччині. "Хтось на свою парафію приходить пішки, хтось доїжджає велосипедом, хтось - автівкою чи потягом, я до моїх парафій долітаю. Такий мій був досвід у Копенгагені. А тепер у мене від грудня є парафія в Туреччині. Середовище цілковите інше. Там нічого не нагадує християнство. Там немає бань церков, там не чутно дзвонів. Але Бог там присутній. Його треба шукати. Там церкви розташовані у двориках", - зазначив священик.

Говорячи про творення успішної парафії, о. Василь Храбатин зазначив, що священику важливо вміти дослухатися до людей, розуміти їхні переживання, потреби, бачити індивідуальність кожного і належним чином оцінити їхні таланти, і, що важливо, приділяти увагу людям похилого віку, хворим, немічним, людям з особливими потребами і всім тим, хто з різних причин не може потрапити до храму. "Будь-яку працю на парафії треба починати із співпраці з вірянами. Прислухатися до того, що вони хочуть, які у них труднощі і переживання. Як на мене, успішність священика полягає у тому, щоби навчитися слухати. Кого слухаєш, кого почув - навчися любити. Метод дуже простий, євангельський: почути, прийти і подивитися. Згадаймо образ Ісуса, коли він йшов до Емаусу. Він підходить до молодих людей і починає розмовляти. Може до такого виклику покликаний кожен з нас - зупинитися і почати говорити", - звернувся до семінаристів о. Віталій.

Він закликав майбутніх священиків шукати людей, своїх вірних. "Бо вони нас теж шукають", - зазначив о. Віталій. "Ми часто приписуємо собі, що це ми заснували спільноти. Але якби не ті люди, які шукали, ми б ніякої спільноти не заснували. Взяти мою спільноту в Туреччині - це вони шукали священика, це вони писали з проханням", - підкреслив експерт ПМВ.

Успішність для священика, наголосив о. Віталій Храбатин, "не полягає у кількості навернень, хрещень чи вінчань, не полягає у грошах, автівці чи великому будинку. Успішність полягає в шуканні людини. Для неї самої".

"Я мрію до про парафію, до парафіяльної ради якої входили б всі - починаючи від молоді і простих працівників, закінчуючи адвокатами і вчителям, щоби кожен міг сказати, чого він очікує від своєї парафії. Бо це їхній дім. Це і є "жива парафія", як на мене", - резюмував священик.