Об'єднання віруючих в Росії зобов'яжуть здавати дані про зарубіжне фінансування
  • Птн, 28/11/2014 - 10:51

Релігійні організації в Росії незабаром будуть зобов'язані подавати Мін'юсту окремий звіт про джерела і розміри закордонного фінансування, це не спричинить присвоєння їм статусу іноземного агента.

Відповідні поправки до Федерального закону "Про свободу совісті та релігійні об'єднання" розроблені Міністерством юстиції РФ. Документ був напередодні розміщений на Єдиному інформаційному порталі, повідомляє "Інтерфакс".

"Релігійні організації, які отримали грошові кошти та інше майно від міжнародних та іноземних організацій, іноземних громадян, осіб без громадянства, ведуть окремий облік доходів (витрат), отриманих (вироблених) в рамках надходжень від зазначених джерел, і доходів (витрат), отриманих (вироблених) в рамках інших надходжень", - йдеться в законопроекті.

У ньому наголошується, що розміри і структура доходів організації, відомості про розміри та склад її майна, про витрати, чисельність і склад працівників, про оплату їх праці, про використання безоплатної праці громадян "не можуть бути предметом комерційної таємниці".

Згідно з документом, об'єднання віруючих зобов'язані подавати звіт про свою діяльність, керівний склад, мету витрачання грошових коштів і використання майна, у тому числі отриманого від міжнародних та іноземних організацій, іноземних громадян, осіб без громадянства.

Також релігійні організації зобов'язані щорічно розміщувати звіт про свою діяльність в інтернеті або в ЗМІ, говориться в законопроекті. Відповідно до поправок, якщо організація відмовляється подавати звіт у терміни, які ще планується встановити, підрозділ Мін'юсту буде клопотати перед судом про її ліквідацію.

У той же час законопроект не передбачає присвоєння статусу іноземного агента релігійним організаціям, що фінансуються з-за кордону, як це передбачено законодавством щодо інших некомерційних організацій (НКО).

Автори документа пояснюють, що законопроект розроблений з метою закріплення в законодавстві РФ механізму контролю за діяльністю релігійних організацій, "заснованого на вже існуючому, але передбачає спеціальний обсяг, порядок і строки подання релігійними організаціями звітів про свою діяльність, підстави для позапланових перевірок релігійних організацій".