О.Ігор Шабан: диктування православними умов щодо майбутнього візиту Єпископа Риму в Україну здається щонайменше дивним
  • Птн, 29/03/2013 - 23:52

Нещодавно в Українській Православній Церкві заявили, що перед візитом на Україну Папа Римський Франциск повинен узгодити це з православними. Прокоментувати цю заяву ми попросили о.Ігора Шабана, Голову Комісії Християнської єдності УГКЦ:

Під час перебування в Луцьку Блаженніший Святослав Шевчук повідомив, що він сподівається на візит Папи Римського у найближчому часі. Однак коли це станеться, поки що не відомо.

У відповідь на це глава синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви протоєрей Георгій Коваленко випереджуючи майбутні події здається намагається повторити помилки дванадцятирічної давності.

Важко забути реакцію Московського патріархату у 2001 році, коли в Україну прибув тодішній папа Іван Павло ІІ. Звучали ті ж самі слова, прикриваючись при цьому, як і сьогодні більшістю православного населення України.

Та сьогодні нам відомо, що практично усі громадяни України позитивно та з великою радістю сприйняли тодішній візит Понтифіка. Крім того слід звернути також увагу, що о. Георгій, стверджуючи про більшість православного населення, забуває, що він представляє лише одну з трьох зареєстрованих державою Православних Церков України.

Можливо УПЦ МП є найбільшою православною Церквою в Україні, але в загальній палітрі християнських конфесій число її мирян не є аж такою більшістю, якби цього хотілось о. Георгію. Тому диктування умов щодо майбутнього візиту Єпископа Риму в Україну здається щонайменше дивним.

При цьому слід зауважити, що візити патріарха Кирила, глави Російської Православної Церкви відбуваються без жодних узгоджень з католицькою стороною, хоча це можна було б робити, як це зазначив о. Георгій "заради церковного миру".

Надіюсь, що Всемилостивий Господь дасть нам усім мудрості, а папа Франциск зуміє об’єднати серця щирих християнських сердець та принесе мир в кожну душу не залежно від конфесійної приналежності.