Оксана Забужко: Вони вже дощенту «вижерли» свою країну і тепер лізуть по нашу
  • Чтв, 11/09/2014 - 14:52

Тема участі кліриків УПЦ МП з Донбасу в розпалюванні сепаратистськх настроїв та прямої їхньої допомоги терористам не раз підіймалася у вітчизняних ЗМІ. Днями у нас трапилася нагода обговорити це питання з письменницею Оксаною Забужко. Вона просто розповіла про свою недавню подорож до Святогірської Лаври, а по ходу ще й відповіла на наші запитання. Представляємо читачам розмову на цю чутливу, але цікаву тему.

- Ще восени 2011-го була я в Донецьку на виступі, і ми з чоловіком заїхали до Святогірської Лаври. Ми підійшли до Лаври з дончанами, які супроводжували нас, а на території монастиря нам сказали, що далі можна йти лише з монастирським провідником, послушником, - розповідає Оксана Стефанівна. - Це була категорична умова, тож я вирішила з людської цікавості послухати монастирського екскурсовода. Слухаю я оці сорок хвилин - чистий, бездомішковий «Русский мир», України там взагалі не стояло, про козацький монастир і будівників того чудесного барокового храму - ані згадки, просто махрова російська пропаганда з кісєльовським відливом, деколи взаємовиключні пасажі про «революционеров» та святість Триєдиної Русі. А потім вирішила поставити запитання, абсолютно коректне, просто звернути увагу на логічну суперечність у реченні. Я задала запитання. І тут я побачила що таке НЛП (нейро-лінгвістичне програмування). У цього чувака (не сумніваюся, що ці весну та літо він пробігав з автоматом) була абсолютно клінічна реакція - спершу жах, а тоді агресія. Місцеві дончани смикали мене за рукав та казали: «Оксана, мы просим вас быть осторожной. Вы до конца их не знаете». Тобто вони, місцеві дончани, їх боялися. Я побачила просто ефект від психологічного терору, який влаштовує церква.

- Адепти «Русского мира» маніпулюють найглибшими і найкращими почуттями та намірами...

- Народ приходить по Порятунок, по душевну розраду і тут його «цок-цок, та в лобок, та в мішок», як у казці «Про Котика та Півника». І коли я перепинила цього бідолашного послушника, цілих тридцять секунд у чувака на обличчі був вираз абсолютної паніки, просто повного шоку, як у інсультника. Перелякане обличчя, із виразом повного шоку. Його збили! Вибили з матриці! Сорок секунд по виразу його обличчя було помітно, що у нього все перегоряє всередині під черепом, всі клеми та лампочки, все миготить, а далі він кинувся на мене в атаку. Я спокійно, ще раз повторила своє питання: от Ви сказали ось так, а перед тим ось так, і де ж тут логіка? Після цього він облизав сухі губи, набрав повіртя в груди, повернувся до того місця, з якого я його перебила, і ...повторив весь текст ще раз. Це не смішно, - зауважує Оксана Забужко, почувши мій сміх. - Це означає, що їм дають запам'ятовувати інформацію блоками, бездумно - «заливають прошивку». Це реальне зомбування, психологічно цілком професійне, як гіпноз. Мені казали, що догналіти (новітня секта на Галичині, за деякими джерелами, інспірована ФСБ - авт.) так на Заході України працюють. Теж - цільна прошивка, ніяким апеляціям до логічного аналізу не піддається. Був нещодавно фільм про батальйон «Айдар», і там один із членів нашого батальйону розповідає, як він після визволення пробував розмовляти з сепаратистами з місцевих. І ніби людина починає розмовляти, годинами триває діалог, а потім все, знову повертається до початку, тими самими словами... Той самий механізм прошивки працює і тут. Прошивка не міняється, «структура бреда» не руйнується, як кажуть психіатри. Це люди, які потребують серйозної психологічної допомоги. І в Донбасі це точно робила церква, це робила РПЦ. Коли я подивилася на це наживо, то мені стало недобре.

- Чи не слід ставити питання так: священики, які допомагали сепаратистам, і про це є підтвердження, - повинні або сісти, або залишити країну?

- Так. Той мінімум, який ви мусите вимагати. Але в цілому необхідні серйозні розслідування, які вони там психологічні служби задіяли, як відбувалося зомбування. Дай Бог, щоб все вийшло назовні.

Лана Самохвалова, Київ