«Оновлення неможливе без спільної праці», - Глава УГКЦ під час зустрічі зі священниками Філадельфійської митрополії
  • Чтв, 06/06/2019 - 10:24

5 червня 2019 року в рамках інтронізаційних урочистостей «Від серця до серця», які проводяться у Філадельфії 2-9 червня з нагоди введення на престол Філадельфійської архиєпархії владики Бориса Ґудзяка, відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, владики Бориса та інших присутніх на святкуваннях єпископів із духовенством Філадельфійської митрополії.

Владика Борис на початку зустрічі подякував усім за участь в Літургії і Чині інтронізації, які відбулися 4 червня, подякував за молитву. Особливі слова вдячності він адресував Блаженнішому Святославу як за присутність на урочистостях, так і за провід Церквою, «адже не завжди так було, що в Церкві є мир і злагода».

Глава УГКЦ у своєму слові наголосив, що ця зустріч була запланована не для того, щоб щось священникам говорити, а щоб їх слухати. Тому він запросив учасників до щирої братньої розмови.

«Ми всі сподіваємося, що наша Церква в Америці вступить у новий етап своєї історії, і я б дуже хотів, щоб це був період оновлення. Але це оновлення неможливе без спільної праці. Тому, користаючи з нагоди, хочу запросити усіх до спільного обговорення, до пошуку шляхів для розвитку», - сказав Блаженніший Святослав.

«Неодноразово чув, що нема бачення майбутнього нашої Церкви на цьому континенті і нам потрібно готуватися до «солодкої смерті». Однак я заперечу. Бо ми покликані не вбивати, а будувати, розвивати. Тому разом подумаймо, що робити, як робити, щоб ми мали життя», - сказав Глава УГКЦ.

Відтак відбулася справді братня, щира розмова. Душпастирі порушували питання мови богослужінь і мови Церкви та чи обов’язково потрібно бути українцем, щоб бути членом УГКЦ. Говорили також про ревність самих священників, про їхнє активне служіння не лише Літургій, а й про діяльність в інших сферах парафіяльного життя. Важливим, на думку священників, є також відчуття проводу з боку єпископа, який базується не на адміністративному, а на батьківському підході. Ще одним аспектом є питання внутрішньої солідарності.

Після виступів усіх охочих Блаженніший Святослав звернувся із заключним словом. Він подякував священникам за їхнє служіння Богові, Церкві й людям, за те, що обрали для себе цю місію і служіння. «Я сьогодні хочу подякувати вам від імені вашої Церкви-матері, якій ви присвятили своє життя. Хочу подякувати за працю, за те все, що віддаєте для добра Божого люду», - сказав Глава УГКЦ. Він також попросив душпастирів прочитати книжку блаженного священномученика Омеляна Ковча «Чому наші від нас утікають?»

Зустріч завершилася представленням пасторального плану єпархії Святого Володимира у Франції, який випрацюваний упродовж декількох років під час спільних обговорень, дискусій духовенства і мирян цієї єпархії.