«Open Doors»: 360 мільйонів християн зазнають високого рівня переслідувань
  • Чтв, 20/01/2022 - 12:30

Благодійна організація «Open Doors» опублікувала рапорт про переслідування християн у світі, що аналізує період від 1 жовтня 2020 року до 30 вересня 2021 року.

Понад 360 мільйонів християн зазнають переслідувань, рівень яких оцінюється щонайменше як високий, йдеться про кожного сьомого християнина в світі. Такими є дані рапорту, який 19 січня 2022 р. опублікувала благодійна організація «Open Doors» (Відкриті Двері) на своєму веб-порталі, що містить також «World Watch List 2022» – список п’ятдесяти країн світу, де найбільше переслідують християн.

Беручи до уваги період від 1 жовтня 2020 року до 30 вересня 2021 року, цей рапорт подає дані про те, наскільки вільно християни могли виявляти свою віру в п’яти різних сферах щоденного життя: в сім’ї, в приватній сфері, у своїй спільноті, в церкві, яку відвідують, і в публічному житті своєї країни. Під шостим пунктом вказано рівень насильства, якого зазнавали християни.

Деякі тенденції

З-поміж 100 країн, в яких проводиться моніторинг, в 76 зафіксовано рівень переслідування, визначений як «високий», «дуже високий» та «крайній», тобто, понад 41 оціночний бал, в той час як у минулорічному рапорті таких було 74. Кількість християн, що були вбиті задля причин, пов’язаних з вірою, зріс від 4761 в попередньому рапорті до 5898 в 2021 році. 5110 храмів чи суміжних приміщень зазнали нападів чи були зачинені (4488 в попередньому звіті), а 6175 християн були заарештовані, засуджені або ж ув’язнені без суду, що на 45% більше, ніж за попередній період. Але слід звернути увагу на те, що мова йде про перевірені й доведені випадки, тому дійсні дані можуть бути вищими. Крім того, 3829 християн стали жертвами викрадень, що вдвічі більше, ніж у минулорічному рапорті.

Перша десятка

Після 20-річного сумного лідерства, Північна Корея зайняла другу сходинку серед 50-ти країн з найбільшим рівнем переслідування. На першому місці в цьогорічному рапорті розмістився Афганістан, який другим був у попередньому рапорті. Далі йдуть Афганістан, Сомалі, Лівія, Ємен і Еритрея. На сьому сходинку піднялася Нігерія, в той час як Пакистан опустився на восьму. Першу десятку країн з найвищим рівнем переслідування замикають Іран та Індія.

Упорядники також звертають увагу на те, що вже другий рік поспіль на мапу 50-ти країн з найвищим рівнем переслідування не потрапили країни, де такий рівень оцінюється як «високий», а лише «дуже високий» та «крайній» (таких нараховано 11), що свідчить про погіршення ситуації.

Не тільки насильство

Водночас, хоч насильство й привертає найбільшу увагу, переслідування зростають і в інших формах тиску, як відвертих, так і прихованих, таких як дискримінація на роботі, примус до відступництва з боку рідних, вибіркове ставлення під час розповсюдження соціальної та гуманітарної допомоги, бюрократичні перешкоди для відкриття храмів, тощо. Як окрему тенденцію виокремлено спроби з боку авторитарних урядів та злочинних організацій використовувати обмеження, пов’язані з пандемією, для послаблення християнських громад.