Оприлюднено вражаючі результати найтривалішого дослідження ГМО
  • Пон, 01/10/2012 - 00:00

Команда французьких вчених провела найтриваліше досі дослідження впливу генетично-модифікованої кукурудзи. З’ясувалось, що вона призвела до появи пухлин і численних пошкоджень органів у щурів.

 

Вчені стверджують, що ці результати мають поставити під сумнів безпечність генетично модифікованих продуктів. А уряд Франції вже заявив, що відомства, які займаються охороною здоров’я, мусять вивчити ці реузльтати дослідження.

 

Офіційний представник Єврокомісії Фредерік Венсан заявив, що перевіркою досліджень також займеться Європейське агентство з продовольчої безпеки. Венсан зазначив, що безпека будь-якого ГМО-продукту перед продажем на ринку ЄС обов’язково вивчається протягом трьох місяців.

 

Дослідження було проведене в Університеті Кан (Франція) і було рецензоване незалежними науковцями, які мали гарантувати, що воно проведене правильно і результати його реальними.

 

 

Під час експериментів, проведених до цього, щурів годували ГМО-кукурудзою 90 днів. Французи ж посадили гризунів на дворічну ГМО-дієту  (таким є середній вік життя щурів).

 

Вчені розділили піддослідних гризунів на три групи. Звірів з першої групи годували лише ГМО-кукурудзою, з другої – модифікованою кукурудзою, яку обробили найбільш поширеним у світі гербіцидом Roundup, третіх годували звичайною кукурудзою.

 

У 50-80% щурів-самок  виникли великі пухлини, які з’являлись на 24 місяці життя, при чому у одного звіра могло бути до трьох пухлин.

 

У тих звірів, яким не давали ГМО-кукурудзу, пухлини з’явились у 30% випадків.

 

Серед щурів-самок, які їли ГМО, передчасно померло до 70% тварин, тоді як у контрольній групі – до 20%.

 

Пухлини як у самців, так і у самок, яким давали генетично-модифіковану кукурудзу, були у 2-3 рази більшими, ніж у тих, які їли звичайну.

 

Великі пухлини з’явились у самок після семи місяців експерименту, тоді як у контрольній групі вони виникали на 14 місяці. Як пояснюють вчені, ці пухлини є смертельно небезпечними для звірів, бо вони дуже великих розмірів, і заважають тваринам дихати і спричиняють труднощі у перетравлюванні їжі.

 

Дослідження було проведене молекулярним біологом професором Жиль-Еріком Сераліні. Воно було опубліковане у журналі Food and Chemical Toxicology.

 

“Це найдовше і найбільш детальне дослідження (впливу ГМО). Тому деякі люди відповідальні за те, що довзоляли використовувати ГМО лише після трьох місяців спостережень”, – цитує науковця Reuters.

 

Мішель Антоніо, молекулярний біолог у Королівському Коледжі Лондона і експерт з питань ГМО, сказав: “Дослідження показує, що неймовірна кількість пухлин з’являються раніше і активніше розвиваються – особливо у представниць жіночої статі. Я шокований такими негативними наслідками на здоров’я”.

 

Він пояснює, що досліди безпечності продуктів на здоров’я людини ставлять як правило на гриузнах, тому можна робити висновок, що така кукурудза шкодить і людині.

 

Втім, дослідження було вже критиковане як таке, яке не має цінності іншими вченими. Професор молекулярної біології Едінбургського університету Ентоні Теванс вказує на невелику кількість щурів, використаних у експерименті (200 особин). А це, за його словами, не дає підстави робити такі категоричні висновки.

 

Він також вказав на те, що професор Жиль-Ерік Сераліні є відомим противником ГМО-продукції.

 

Як відомо, у грудні 2009 року в Україні був прийнятий закон про обов’язове маркування продукції, яка містить ГМО. Однак на абсолютній більшості продукції є написи “без ГМО”.

 

Водночас експерти зауважують, що твердження про те, що ГМО в Україні небагато, неправдивими.

 

Джерело: “Українська правда” / zdorovia.ugcc.org.ua