"Особисті молитви повинні «вести» людину впродовж цілого життя", - о. Василь Рудейко
  • Срд, 17/05/2023 - 11:31

Духовне життя християнина, як говорить нам Конституція ІІ Ватиканського Собору про Святу Літургію, не обмежується лише участю у літургійних богослужіннях Церкви, хоча вони, без сумніву, є надзвичайно важливими.

Навпаки, згідно Євангельським вченням Церкви, християнин зобов’язаний молитися вдома: закриватися у своїй кімнаті і відкриватися перед Отцем Небесним, який бачить тайни нашого серця і щедро та явно воздає за цю молитву.

При цьому потрібно дотримуватися певних приписів Церкви.

Особиста молитва не повинна дуже відрізнятися від церковної молитви. Навпаки, вона мусить узгоджуватися з літургійними колами і ритмами, згідно яких живе Церква. Тобто, не може особиста молитва бути страсною тоді, коли ми святкуємо воскресіння, чи навпаки.

Молитва християнина також повинна узгоджуватися з Літургією. Наші особисті молитви повинні наче «виростати» з літургійних молитов. Вони повинні заохочувати нас прийти до церкви і молитися там літургійні молитви.

Особисті молитви повинні «вести» людину впродовж цілого життя.

Є певні усталені молитовні структури, яких потрібно вчитися для того, щоб у нашій особистій молитві ми могли впізнавати молитву Церкви. Зокрема, до молитви Отче наш зазвичай додається молитва Пресвятая Тройце, а до молитви Пресвятая Тройце додається молитва Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний помилуй нас. І таке так зване «начало обичне» ми можемо включати у свої особисті молитви для того, щоб вони були «будівлями» до церковних. Так само завершення нашої молитви ми можемо взорувати на церковне завершення молитви: Достойно є воістину або Чеснішу від херувимів, яка є дуже гарним богородичним завершенням чи не усіх наших богослужінь добового кола.

У церковному богослужінні також використовуються відомі, дуже гарні псалми – 50 псалом (Помилуй мене, Боже), 90 (Хто живе під покровом Всевишнього) чи 22 псалом Господь – мій пастир, який може стати добрим провідником щоденної молитви.

Дуже важливо облаштовувати свої домашні місця молитви подібно до церковних. Добре молитися перед іконою, перед запаленою свічкою, у прибраному приміщенні, де тихо і не відбувається ніякої активності, яку ми зазвичай маємо вдома.

Відтак, якщо ми співставлятимемо своє особисте, родинне молитовне життя з молитвою Церкви, воно буде гармонійним молитовним життям, у якому ми зможемо віднаходити своє покликання як християни.

Відео з циклу «Наша молитва»

(онлайн-курс “Основи християнської віри і життя”, який присвячений головним принципам духовного життя християнина)

ТЕМА 30
Лектор: о. Василь Рудейко, д-р богослов’я, заступник голови Патріаршої літургійної комісії УГКЦ