«Останні коментарі з боку РПЦ, щодо подій в Україні, завдали нових ран Христовому Тілу та посилили напругу в світовій політиці», - Джордж Вейгель
  • Чтв, 19/06/2014 - 12:19

«Українська Греко-Католицька Церква була голосом стриманості, примирення, і відмови від застосування насильницьких методів, з того часу, як в листопаді минулого року піднялась драматична  завіса над Україною. Греко-католицькі священики і єпископи, ризикуючи життям, рятували  активістів застрелених снайперами, котрі, за широко поширеною думкою, діють з дозволу Росії», - пише у Листі католицької незгоди Джордж Вейгель до Святішого Кирила, Патріарха Московського і всієї Росії.

Відомий американський католик-інтелектуал Джордж Вейгель вважає, що останні коментарі з боку РПЦ,  щодо подій в Україні, «завдали нових ран Христовому Тілу та посилили напругу в світовій політиці». Автор Листа посилається на  конкретне  звинувачення з боку РПЦ стосовно того, що «Українська Греко-Католицька Церква бере участь у прямій політичній діяльності використовуючи гострі русофобські гасла, а також  публічно робить різкі заяви проти Російської Православної Церкви."

За словами Джорджа,  західні конференції католицьких єпископів підтримують УГКЦ. І ці заяви є виявом братерської солідарності в справі терпіння і миру. «Ці єпископи, як і інші західні християни, що не були обмануті  черговою кампанією брехні з боку Кремля в останні сім місяців.  Ці єпископи, як і всі ми, яким дорога духовна спадщина російського православ'я, глибоко засмучені, коли Ви і митрополит Іларіон, ваш головний екуменічний служитель, посилюєте брехню президента Путіна і міністра закордонних справ Лаврова», - пояснює він у Листі.

Наприкінці він висловлює сподівання, що російське православ'я докладе  всі зусилля, щоб «протистояти моральним пережиткам тоталітаризму, допомогти відновити культурні основи російського громадянського суспільства, і брати участь в глобальному прагненні до єдності християн в якості братської Церкви, а не як агент радянської влади, як це мало місце під час холодної війни».


Додаток:

Джордж Вайгель (народився в 1951 році в м. Балтімор) – американський богослов, журналіст і католицький громадський діяч. Закінчив Коледж св. Михаїла при Торонтському університеті, викладав у богословській семінарії в Кенморі, працював у Міжнародному науковому центрі Вудро Вільсона у Вашингтоні. З 1989 по 1996 рік був президентом Центру етики та громадської політики, в якому й досі працює як старший науковий співробітник. Почесний доктор десяти різних університетів, лауреат папського хреста Pro Ecclesia et Pontifice та золотої медалі Gloria Artis польського Міністерства культури.

Джордж Вайгель багато пише на актуальні теми американської та міжнародної політики, регулярно коментує важливі події та тенденції розвитку Католицької Церкви й християнства загалом, обдумує складні моменти католицького богослов’я в зв’язку із сучасним життям та його проблемами. Часто виступає з коментарями на радіо і телебаченні, готує репортажі про новини з Ватикану для телеканалу NBC, а його щотижнева рубрика «Інший погляд – погляд католика» публікується в шістдесяти різних газетах.

Як автор та редактор Джордж Вайгель опублікував два десятки книг, серед яких «Остання революція: опір Церкви і крах комунізму» (1992), «Правда католицизму: десять суперечливих питань» (2001), «Листи до молодих католиків» (2004), «Вибір Божий: папа Венедикт XVI і майбутнє Католицької Церкви» (2005), «Віра, розум – і війна проти джихадизму» (2007), «Проти течії: християнство і проблеми демократії, війни та миру» (2008). Його книга «Свідок надії» про життя, ідеї та діяльність Папи Івана Павла ІІ стала міжнародним бестселером і була перекладена багатьма мовами; в 2001 році вона лягла в основу однойменного документального фільму, а у 2010 році вийшло друком її продовження.