Освіта - основний бар'єр проти бідності. У Ватикані аналізують виклики освіти
  • Чтв, 06/02/2020 - 19:42

Папська Академія Соціальних Наук організувала семінар з метою обмінятися думками про те, як зробити освіту в громадських школах гуманнішою та справедливішою, як також відповідною до потреб економіки та суспільства в усьому світі.

«Освіта. Глобальний договір», – таку тему має науковий семінар, що проходить у Ватикані 6 і 7 лютого 2020 року за ініціативою Папської Академії Соціальних наук. В комюніке, опублікованому на веб-порталі Академії, зазначається, що незважаючи на зростаючу кількість дітей у світі, що мають доступ до базової освіти, загальний рівень неписьменності залишається ще досить високим: 781 мільйонів дорослих віком понад 15 років – неписьменні.

Важлива роль освітніх закладів

Організатори заходу наголошують, що такі явища сучасного суспільства як зосередження бідності в певних регіонах світу, кліматичні зміни та глобалізація байдужості, крайньою формою якої є дитяче рабство, перешкоджають розвитку дітей. Освітні заклади, за їхніми словами, можуть стати важливим засобами надання більших можливостей для всіх, виховуючи до цінностей активного громадянства та приготовляючи молодь до ринку праці.

«Офіційна державна освіта, – читаємо в комюніке, – повинна прагнути до виховання у дітей та молоді гуманних почуттів, емпатії та перспективності, навичок спілкування та співпраці, пізнавальних навичок для критичного мислення, а також метакогнітивних здібностей навчатися протягом всього життя та бути активними учасниками громадського життя»

Три виклики перед сучасною освітою

Економіка та суспільство ХХІ століття, що харектиризуються зростаючою складністю та різноманітності, ставлять перед освітою три найосновніші виклики: 1) забезпечити всім дітям доступ до базової початкової та середньої освіти; 2) супроводжувати на шляху інтеграції тих дітей і підлітків, які прибувають в інші країни як мігранти та біженці; 3) створити умови для того, щоб освітні заклади не були місцем нудьги та пасивності, а місцем зацікавленого навчання.

Потреба в освіті

«Всюди зростає потреба в освіті», – зазначають організатори семінару, підкреслюючи, що освіта – це так званий «царський шлях» до розвитку та рушій добробуту. Згідно з даними ЮНІСЕФ, освіта є найсильнішим бар'єром проти бідності для всіх дітей, а особливо для дівчат.

Теми семінару

Організатори зазначають, що мета семінару «Освіта: Глобальний договір» полягає в обговоренні нових шляхів для того, «аби вчинити освіту в державних школах гуманнішою та справедливішою, привабливішою та придатнішою для різноманітних потреб економіки та суспільства у всьому світі». Під час семінару розглядаються такі питання, як нові наукові дослідження у сфері навчання і освіти, роль технології в залученні до навчання дітей, що мають обмежений доступ до освітніх закладів, або зовсім його не мають, та освіта особливих груп населення. Серед тем семінару також – наслідки зростаючої нерівності та неконтрольовані кліматичні зміни.