Падіння Берлінського муру як заклик до об'єднанішої Європи
  • Чтв, 07/11/2019 - 11:47
У заяві з нагоди 30-ї річниці Падіння Берлінського муру, члени Комісії Єпископатів Європейського Союзу вказують на пророчий вимір цієї події та закликають європейців трудитися задля більш об’єднаної Європи.

«Це була дуже хвилююча мить. Проживши понад 28 років розділені бетонною стіною, берлінці – родичі, друзі й сусіди – знову могли побачитися, святкувати й висловлювати свою радість і сподівання» – цими словами розпочинається заява Комісії Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) з нагоди 30-ї річниці Падіння Берлінського муру. Єпископи наголошують, що ця подія, яка відбулася 9 листопада 1989 року, стала однією з найважливіших в сучасній історії Європи.

Пророчий вимір падіння муру  

В заяві зазначається, що цей історичний поворот став можливим лише завдяки зусиллям великої кількості європейців, «які постійно, але мирно висловлювали своє гаряче прагнення політичних змін». Як зазначають європейські єпископи, не всі сподівання, що спричинили падіння берлінського стіни, були виправдані. Та й ідеології, що призвели до будування муру, ще не повністю зникли в Європі й досі під різними формами виходять назовні.

“ Як християни ми віримо, – пишуть єпископи, – що Христос – “наш мир. Він зробив із двох одне, зруйнувавши стіну, яка була перегородою, тобто ворожнечу […]” (Еф 2, 14). ”

Падіння муру, як зазначають члени Комісії Єпископатів Європейського Союзу, є не тільки історичною подією, яку потрібно відзначати, а має також пророчий вимір, бо показало нам, що «будування мурів між людьми ніколи не може бути вирішенням, а тому є спонукою до того, аби трудитися задля об’єднанішої Європи».

Примирення дає надію на краще майбутнє       

Автори заяви висловили усвідомлення того, що процес оздоровлення і примирення є важким, нелегким, особливо для тих, хто постраждав внаслідок репресій, чиї зусилля та страждання були вирішальними в здобутті свободи в Європі. «Однак, ми бажаємо оживити й підтримати ці знаки надії, ці сподівання на краще майбутнє Європи та всіх її громадян, – пишуть єпископи. – Це ті самі знаки, що уможливили цей історичний момент у листопаді 1989 року. Тому, як християни та європейські громадяни, ми закликаємо всіх європейців разом трудитися над відновленням діалогу між менталітетами та культурами, який шануватиме наш різноманітний історичний досвід та поділятиме надії та сподівання на спільне мирне майбутнє».

Культура зустрічі та цінності Європи

Єпископи додають, що для досягнення цієї мети потрібно пам’ятати, що культура зустрічі передбачає здатність слухати одні одних.

“ Як християни, – додають вони, – ми покликані також звіщати й свідчити Євангеліє, усвідомлюючи, що “тільки в таїнстві воплоченого Слова виявляється таїнство людини” («Gaudium et Spes», 22). ”

В цьому контексті члени Комісії Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) закликають усіх молитися за те, аби Бог допоміг докладати зусилля на користь Європи, якою провадить Святий Дух, що є джерелом й основою надії й сили для того, аби трудитися задля цінностей, на яких побудована Європа, тобто, справедливості, свободи та миру.