Паломники помалу повертаються до Святої Землі
  • Птн, 09/07/2021 - 11:17

До руху, який був перед пандемією, ще далеко, але перші групи іноземних паломників повільно починають повертатися до Святої Землі. Кожен, хто прибуває до Ізраїлю, проходить обов’язкове тестування на коронавірус, а в церквах знову треба носити маски.

«Потребуємо паломників, тому що після дуже важких 16 місяців вони означають роботу і повернення до звичного життя для сімей, які живуть з туризму», – говорить латинський патріарх Єрусалиму, Архиєпископ П'єрбаттіста Піццабалла. 

Водночас він вказує, що важко сподіватися, що масове паломництво скоро повернеться. Про це свідчить перше післяпандемічне паломництво, організоване єпархією Риму, в якому беруть участь лише 26 осіб.

«Можна побачити в основному невеликі групи. До руху, який був до пандемії, ще дуже далеко», – каже о. Теофіл Нєвінський, францисканець, який працює на Святій Землі.

«Ситуація на Святій Землі сьогодні дуже різноманітна для паломників. Що стосується місцевих християн, то тут немає проблем з прощами до святих місць та санктуаріїв. Зараз усі санктуарії відкриті. Також немає проблем поїхати, наприклад, до Вифлеєму, – розповідає о. Нєвінський. – Однак ситуація є більш складною, коли йдеться про паломників, які приїжджають ззовні, з інших країн. Вони можуть подорожувати лише Ізраїлем, навіть не можуть відвідати Вифлеєм. Це впливає на життя місцевої громади, оскільки багато християн у Палестинській автономії були задіяні в галузі туризму та працювали у санктуаріях. Зараз, коли немає паломників, їхнє життя дуже складне, оскільки просто не мають роботи. Люди намагаються якось допомогти одне одному. Була організована акція з Польщі, коли священники замовляли вервиці в наших християн з Вифлеєму, щоб вони мали роботу та отримали гроші на утримання своїх сімей. Однак ситуація складна, і якщо вона продовжиться, то буде ще складніше».