Пам'ятники Папі є і в Білорусі!
  • Втр, 23/08/2016 - 10:53

Чимало іноземних туристів нині приїжджає в маленьке білоруське село Мосар Вітебської області. І не тільки для того щоб оглянути старовинний костел, споруджений у XVIII столітті. До речі, тут зберігається частина мощей святого Юстина-філософа, наданих в дар білорусам-католикам Папою Бенедиктом XVI. Є в костелі і точна копія роботи Мікеланджело - статуя Божої Матері, що оплакує знятого з хреста Ісуса. Але не менший інтерес викликає і  перший встановлений на території Білорусі пам'ятник покійному Папі Римському - Іоанну Павлу II.

Монумент був встановлений на особисті кошти настоятеля храму Святої Анни в Мосарі Йозаса Бульки,  котрому за розвиток духовності і подвижництво Іоанн Павло II свого часу  надав титул каноніка (сам Булька помер в 2010 році у віці 84 років). Мосар був би звичайнісімським білоруської селом, якби не Йозас Булька. Адже завдяки ньому ця «вьоска»  перетворилася в одне з найбільш відвідуваних туристами місць у Білорусі. Після свого призначення настоятелем костелу Святої Анни католицький священик почав непримиренну духовну боротьбу з пияцтвом місцевих жителів. Він перестав пускати до церкви тих, хто вживав спиртне, а потім і домігся заборони продажу алкогольних напоїв  на території всієї сільради. При місцевій громаді він заснував музей тверезості, в який місцеві самогонники здали свої саморобні  апарати. У музеї зберігаються завірені в місцевій сільській раді розписки жителів села з відмовою від вживання алкоголю. А територія навколо храму перетворилася на квітучий сад з галявинами, альтанками, скульптурами та квітниками, є тут навіть міні-зоопарк зі страусами.

Зазначимо, що згодом білорусько-польські католики  своїм коштом спорудили пам'ятник Іоанну Павлу II і в обласному центрі – Вітебську. Відкриття пам'ятника відбулося 21 вересня 2008 року, коли католицька церква відзначила 30-річчя з дня вибору Іоанна Павла на римський престол. Він являє фігуру Папи в момент благословення парафіян хрестом. Висота монумента близько 4,5 метрів. На червоній гранітній дошці  викарбуваний особистий герб Папи та його ім'я на двох мовах: польською та білоруською, і роки життя понтифіка (1920-2005).

Ігор Галущак

Вітебськ - Львів