Папа: алгоритми повинні не обмежувати, а обумовлювати пошану до гідності людини
  • Пон, 27/03/2023 - 14:01

Приймаючи науковців, інженерів, богословів і філософів, які обговорюють етичний вимір технологічного розвитку, Папа Франциск наголосив на тому, що технології повинні зосереджуватися на людині, а підґрунтям поступу повинна бути пошана до людської гідності.

 

Діалог між віруючими та невіруючими щодо фундаментальних питань етики, науки та мистецтва, щодо пошуків сенсу життя є дорогою для будування миру та цілісного розвитку. Висловивши таке переконання, Папа Франциск розпочав свою промову до учасників «Minerva Dialogues», ініціативи Дикастерії в справах освіти та культури, яка щорічно збирає в Римі науковців, керівників підприємств, юристів, філософів разом з представниками Церкви, богословами й моралістами, щоби сприяти усвідомленню соціального та культурного впливу цифрових технологій, зокрема, штучного інтелекту. Приймаючи їх у понеділок, 27 березня 2023 р., Святіший Отець відзначив зусилля, спрямовані на сприянням серйозним дебатам на тему відповідального застосування цих технологій.

 

Технології, які зосереджені на людині

Вказуючи на поступ у медицині чи комунікаціях, Папа відзначив, що технології є великою допомогою для людства. Потенціал зробити благотворний внесок у майбутнє людства, за його словами, має також розвиток штучного інтелекту та машинного навчання. «Однак, як переконаний, що цей потенціал здійсниться лише якщо з боку тих, хто розвиває технології, буде послідовна воля діяти етично та відповідально», – сказав він, схвалюючи діяльність, спрямовану на гарантування того, що «технології будуть зосередженими на людині, ґрунтуватись на етичних підвалинах у проектуванні та спрямованими на добро».

Святіший Отець підтримує зусилля міжнародних організацій з метою регламентування цих технологій, але визнає, що це нелегко в світі, позначеному розмаїттям політичних систем, культур, традицій, філософських концепцій та релігійних вірувань. «Лише інклюзивний діалог, в якому люди разом шукають істину, може привести до справжньої згоди», – зазначає він, вказуючи на те, що «фундаментальною цінністю, яку ми повинні визнати та підтримувати, є гідність людської особи».

 

Небезпека нерівності

Папа зазначив, що він стурбований тим, що дані свідчать про те, що цифрові технології причинилися до зростання нерівності в світі. Йдеться не тільки про матеріальний вимір, але й про доступ до політичного та суспільного впливу. Ця проблема може бути ускладнена «помилковою концепцією меритократії, що підважує поняття людської гідності». Заслуги є важливими, але такий підхід недооцінює «стартову нерівність».

«Поняття людської гідності зобов’язує нас визнавати й шанувати те, що фундаментальна цінність особи не може вимірюватися набором даних. У соціальних і економічних процесах прийняття рішень потрібно бути обережними, довіряючи судження алгоритмам, які опрацьовують зібрані дані», – підкреслив він, додаючи, що поведінка з минулого, наприклад, не повинна застосовуватися, щоби заперечувати можливість змінитися, зростати та зробити внесок у суспільство. «Ми не можемо дозволити на те, щоби алгоритми обмежувати чи обумовлювали пошану до людської гідності, щоби виключили співчуття, милосердя, прощення і, насамперед, відкритість на надію на зміну людини», – пояснив Святіший Отець.