Папа: Безкорислива великодушність відкриває шлях до безмірної радості
  • Нед, 01/09/2019 - 18:09

Фундаментальні чесноти християнина – покора та великодушність – бути в центрі роздумів, якими Святіший Отець поділився з вірними в першу неділю вересня.

Гонитва за першими місцями руйнує братерство. На це звернув увагу Папа Франциск, розпочинаючи своє повчання, виголошене перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 1 вересня 2019 р., коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісуса запросили на бенкет, де Він спостеріг, як запрошені поспішали зайняти перші місця.

«Це доволі поширена поведінка, також і в наші дні, й не лише тоді, коли нас запрошено на обід: зазвичай, шукається перших місць, аби утвердити якусь свою уявну вищість над іншими. В дійсності, ця гонитва за першими місцями завдає лиха спільності, як громадській, так і церковній, бо руйнує братерство», – зазначив Святіший Отець, вказавши на те, що Христос реагує на цю ситуацію, розповівши дві короткі притчі.

Дорога покори – дорога справжніх стосунків

Перша притча звернена до тих, які запрошені. Ісус закликає запрошеного не займати перші місця, щоб не виявилося, що запрошено когось гіднішого, якому доведеться «з ганьбою» уступити. Навпаки, слід займати останні місця, аби господар сказав: «Друже, підійти ближче».

«Отож, ми не повинні шукати увагу й пошану з боку інших з власної ініціативи, але, радше, залишити, аби інші виявили їх нам. Ісус завжди вказує нам на дорогу покори, якої ми повинні вчитися, бо саме вона є найавтентичнішою, що дає нам змогу мати справжні стосунки. Але справжньої покори, а не вдаваної», – наголосив Папа.

Шукання винагороди фальсифікує стосунки

В другій притчі Ісус звертається до того, хто запрошує, рекомендуючи запрошувати тих, які не мають змоги віддячитися. Також і в цьому випадку Він прямує проти течії, показуючи «логіку Бога Отця». Ключовими для розуміння цього уривку є слова: «віддасться ж тобі у воскресінні праведних!».

«Це означає, що той, хто так поводиться, матиме божественну винагороду, набагато більшу від людської віддяки», – сказав Святіший Отець, додаючи, що робити щось ближньому, очікуючи на те, що він зробить щось для мене, не є християнським наставленням, бо такий людський обмін, зазвичай, «фальсифікує стосунки, комерціалізує їх, вводячи особисті інтереси в стосунки, що повинні би бути великодушними й безкорисливими». Ісус, натомість, запрошує до великодушності, щоб відкрити шлях «до набагато більшої радості, якою є участь в Божій любові».

«Нехай же Пречиста Діва Марія, “смирення й вища від створіння” (Данте), допоможе нам визнавати себе такими, якими ми є, тобто, незначними, та радіти в даруванні, що не очікує на відплату», – побажав Святіший Отець

Проказавши разом з вірними молитву «Ангел Господній» та уділивши Апостольське благословення, Папа Франциск звернувся із закликом, присвяченим Дневі молитви в наміренні збереження створіння, а вітаючи прочан, які прибули з різних кінців світу, окремим словом згадав українців, що прибули до Риму на прощу в контексті Синоду Єпископів УГКЦ.

«Наступної середи, якщо дозволить Господь Бог, вирушу в Апостольську подорож до Африки, щоб відвідати народи Мозамбіку, Мадагаскару та Маврикію. Прошу вас супроводити мене молитвами, щоб цей пастирський візит приніс очікувані плоди», – попросив Глава Католицької Церкви, а тоді повідомив про скликання 5 жовтня консисторії з нагоди введення в сан нових кардиналів, назвавши їхні імена.

Вдячність пожежникам

Недільна зустріч Папи з вірними розпочалася з невеликого інциденту: коли дзвони пробили полудень, у вікні Апостольського Палацу не з’явилася постать Святішого Отця. Прибувши із кількахвилинним запізненням, він пояснив:

«Насамперед, мушу вибачитися за запізнення, але сталася аварія: я на 25 хвилин застряг у ліфті. Впала напруга й ліфт зупинився. Дякувати Богові, втрутилися пожежники, яким дуже дякую, і через 25 хвилин вони зуміли його знову запустити. Оплески для пожежників!».