Папа: Бідність не означає фатальність
  • Пон, 09/09/2019 - 09:52
Знаком присутності Бога серед свого люду Святіший Отець назвав соціальний осередок Акамасоа, відвідуючи його в заключний день своєї Апостольської подорожі на Мадагаскар.
 
Не здавайтеся перед обличчям пагубних наслідків бідності й не піддавайтеся спокусі шукати легке життя. З таким заохоченням Папа Франциск звернувся до молоді, відвідуючи в неділю, 8 вересня 2019 р., «Місто дружби Акамасоа» – соціальний осередок поблизу Антананаріву.

Знак Божої присутності

Біля головного входу очікуваного гостя зустрів засновник спільноти о. Педро Опека, який провів його до павільйону, де зібралися вісім тисяч юнаків, дівчат і дітей. Прозвучала пісня, вітальне слово о. Педро та свідчення 13-річної Фанні.

«З великою радістю перебуваю між вами серед цього великого починання. Акамасоа є вираженням присутності Бога серед Свого убогого люду; не випадкова, принагідна присутність. Це присутність Бога, Який вирішив оселитися й завжди перебувати серед Свого люду», – сказав Святіший Отець, висловивши впевненість у тому, що його співрозмовники й надалі розбудовуватимуть це «місто дружби», щоб чимало родин мали можливості для гідного життя.

 

 

Бідність – не фатальність

Папа зауважив, що споглядаючи на «сяючі обличчя» присутніх у павільйоні, він складає подяку Господеві, Який вислухав волання бідних і виявив Свою любов через «видимі знаки». За його словами, волання тих, які вже не могли більше жити без даху над головою, бачити дітей, що недоїдають, викликані байдужими, а навіть зневажливими поглядами, «перетворилися в пісню надії».

«Кожен куточок цих поселень, кожна школа чи диспансер – це пісня надії, яка спростовує та змушує замовкнути будь-яку фатальність. Заявімо рішуче: бідність не є фатальністю», – закликав Глава Католицької Церкви, звертаючи увагу на те, що це поселення носить у собі «тривалу історію мужності та взаємодопомоги».

Віра, що переміщує гори

За словами Святішого Отця, в основі цього починання лежить віра, яка вилилася в «конкретні дії», спроможні «переміщувати гори». Ця віра допомогла побачити «можливості там, де бачилося лише непевність, надію там, де бачилося лише фатальність, життя там, де звіщалася смерть і знищення».

«Підвалини спільно виконуваної праці, почуття сім’ї та спільноти, уможливили терпеливе та творене власними руками відновлення довіри не лише всередині вас, але й між вами, довіри, яка дозволила вам стати головними дійовими особами та будівничими цієї історії», – сказав Наступник святого Петра, звернувши увагу на те, що виховання в цінностях, започатковане отцем Опекою та його сподвижниками, допомогло передати «величезний скарб» заангажованості, дисципліни, чесності й взаємопошани.

 

 

Ніколи не здаватись

«Дорога молоде з Акамасоа, хочу залишити вам особливе послання: ніколи не здавайтеся перед обличчям пагубних наслідків бідності, не піддавайтеся спокусам легкого життя чи зосередження на собі самих», – сказав Глава Католицької Церкви, подякувавши Фанні за свідчення та закликавши молодь стати продовжувачами справи попередників.

«Силу для цього, – сказав він, – знайдете в своїй вірі та в живому свідченні, сформованому у вашому житті. Дозвольте розкритися даруванням, які вам дав Господь. Просіть Його, щоби допомагав вам великодушно складати їх на служіння вашим братам і сестрам. Тоді Акамазоа не буде лише прикладом для майбутніх поколінь, але, насамперед, відправною точкою натхненного Богом діла, що знаходитиме свій повний розвиток мірою того, наскільки свідчитиме любов теперішнім і майбутнім поколінням».

Закликавши молитися за те, щоб в усьому Мадагаскарі та по всьому світі поширилося «сяйво цього світла», аби ми досягли таких моделей розвитку, що «віддають перевагу боротьбі з бідністю та суспільним виключенням», Папа побажав усім Божого благословення. Зустріч завершилася в розташованій кількасот метрів звідтіля каменярні, де відбулася зустріч з робітниками, під час якої він проказав молитву за них та уділив Апостольське благословення.