Папа: Ближній – це особа, якій дозволяємо зрушити та зворушити нас
  • Пон, 28/01/2019 - 09:16

Однією із завершальних подій 26-ї Апостольської подорожі Святішого Отця Франциска стали відвідини інституції, яка «допомагає розгледіти материнське обличчя Церкви» – притулок, де отримують допомогу ВІЛ-інфіковані

Ми наново народжуємося тоді, коли Святий Дух дарує нам очі, щоб розпізнавати в інших наших ближніх. На цьому наголосив Папа Франциск, відвідуючи 27 січня 2019 р. притулок «Домівка Доброго Самарянина», куди він прибув по завершенні заключної Святої Меси 34-го Всесвітнього дня молоді.

Святішого Отця зустріли керівники чотирьох харитативних інституцій, що допомагають молоді, підопічні яких також брали участь в зустрічі. Після короткого вітального слова відбувся показ відеоролика про харитативну діяльність Церкви в Панамі.

Хто є ближнім?

«Бути тут з вами для мене є причиною оновити надію», – сказав Папа. Він зауважив, що коли Ісуса запитували, хто є ближнім, Він не теоретизував, не виголошував «вишукану промову», але використав притчу про милосердного самарянина, «конкретний приклад з реального життя».

«Ближній – це, насамперед, особа, яку зустрічаємо на своєму шляху, якій дозволяємо зрушити та зворушити себе: зрушити з наших схем і пріоритетів та внутрішньо зворушитися тим, що переживає ця особа, аби зробити для неї місце на нашій дорозі», – зауважив Святіший Отець.

Материнське обличчя Церкви

За словами Глави Католицької Церкви, перебувати в цьому місці означає «доторкнутися до мовчазного та материнського обличчя Церкви, яка спроможна пророкувати та будувати дім, будувати спільноту». Те обличчя, яке, зазвичай, не зауважують, але яке є «знаком конкретного милосердя та ніжності Бога».
Папа також підкреслив, що «творити дім» означає «творити родину» та «вчитися почуватися в єдності одні з одними». Це також вимагає «співпраці всіх», ніхто не може бути ігнорованим, бо «кожен є незамінною цеглиною».

«Дякую всім вам за ваш приклад і великодушність, дякую вашим інституціям, волонтерам і доброчинцям. Дякую всім тим, які уможливлюють те, щоб Божа любов ставала дедалі конкретнішою та реальнішою», – сказав Святіший Отець

«Ангел Господній»

Оскільки відвідини притулку припали на період, близький до полудня, то під час них відбулося проказування молитви «Ангел Господній». Перед цим Папа заохотив просити в нашої Матері Діви Марії «навчити нас бути уважними, щоб кожного дня відкривати, хто є нашим ближнім, та заохотити нас в тому, щоб з готовністю виходити йому назустріч, зуміти запропонувати йому дім, запропонувати обійми, де він зможе знайти захист і братню любов».

«Запрошую вас вручити під Її покров всі свої турботи, очікування та потреби, всі болі, які носите в собі, рани, від яких терпите, щоб Вона як Добра Самарянка, прийшла до нас і допомагала нам Своїм материнством, Своєю ніжністю, Своєю материнською усмішкою», – сказав Святіший Отець, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».

Уділивши благословення, Глава Католицької Церкви звернувся із закликом, приуроченим Дневі пам’яті жертв Голокосту, склав співчуття з-приводу техногенних катастроф у деяких сусідніх країнах, запевнив у своїй солідарності народ Венесуели та висловив рішучий засуд теракту в катедрі на Філіппінах.

Завершальні події

Далі Папа посвятив наріжні камені нових харитативних закладів, відбувся обмін подарунками. З притулку Домівка Доброго Самарянина Святіший Отець від’їхав до Апостольської нунціатури на обід та короткий відпочинок. День завершиться зустріччю з волонтерами, після якої він вирушить до аеропорту, де відбудеться церемонія прощання. О 18:15 місцевого (01:15 київського) часу запланований відліт до Риму.