Папа: Бог любить кожне життя!
  • Срд, 10/10/2018 - 15:41

Під час загальної аудієнції, присвяченої п’ятій Божій заповіді, Святіший Отець звернувся із черговим закликом на захист життя, назвавши суперечністю відбирати беззахисне життя в ім’я інших прав

Чи справедливо усувати людське життя задля вирішення якоїсь проблеми? Таке запитання Папа Франциск поставив паломникам, які в середу, 10 жовтня 2018 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб взяти участь в загальній аудієнції. Десята катехиза з циклу повчань, присвячених Божим заповідям, була про п’яту з них, яка звучить: «Не убий!».

Все зло у світі – плід зневаги до життя

Як зауважив Глава Католицької Церкви, ця заповідь «своїм лаконічним і категоричним формулюванням» стоїть на сторожі «основоположної цінності в людських стосунках». А що є цією цінністю? «Цінність життя», – відповідає він, пояснюючи:

«Можемо сказати, що все зло, сподіяне у світі, підсумовується зневагою до життя. Загрозу життю несуть війни, організації, які експлуатують людину (читаємо в газетах чи бачимо в телевізійних новинах чимало такого), спекулювання навколо створіння та культура відкинення, немов непотребу, всі ті системи, які підпорядковують людське життя обрахункам доцільності, в той час як вражаюча кількість осіб живе в становищі, негідному людини».

Протиріччя аборту

У цьому контексті Святіший Отець назвав протиріччям вбивство людського життя в лоні матері в ім’я збереження інших прав. Хіба може бути «терапевтичним, цивілізованим чи просто людяним» акт, який відбирає невинне та беззахисне життя вже на його початку?

«Отож, поставлю вам запитання: чи правильно усувати життя, щоби вирішити проблему? Як гадаєте? Це справедливо?» – запитував Папа у слухачів, на що площа відповіла: «Ні!». «А чи справедливо наймати вбивцю, щоб вирішити проблему?» – вів далі він, додаючи: «Ні, не можна, відбирати людське життя, навіть найменше, неправильно відбирати життя задля вирішення проблеми».

Страх – джерело насильства

«Звідки все це походить? З чого, по-суті, народжується насильство та відкинення життя? Зі страху. Прийняти іншого, у дійсності, є викликом для індивідуалізму», – сказав Святіший Отець, наводячи як приклад ситуацію, коли батьки відкривають, що життя, яке має народитися, є носієм серйозної інвалідності. В такій «драматичній ситуації» вони потребують «справжньої близькості та солідарності», щоби перемогти «зрозумілий страх». Вони, натомість, часто отримують «поспішні поради» перервати вагітність, що є лише відмовкою, адже «перервати вагітність» означає «когось усунути».

Як зауважив Папа, хвора дитина, як і кожен потребуючий на землі, чи то літня людина, якій необхідна допомога, чи бідні, яким заледве вдається прямувати вперед, кожен, хто здається нам проблемою, є, у дійсності, «Божим даром, що може вирвати мене з егоцентризму та допомогти зростати в любові». «Уразливе життя вказує нам на вихід, на шлях спасіння від життя, зосередженого на собі, відкриваючи радість любові», – додав він, складаючи при нагоді подяку численним волонтерам, які допомагають потребуючим.

До відкинення життя ведуть ідоли цього світу

Далі Глава Католицької Церкви зазначив, що до відкинення життя людину спонукають ідоли цього світу. Ними є гроші, влада та успіх, тобто, «фальшиві параметри оцінювання життя». Натомість, «єдиною справжньою міркою життя» є любов, «та любов, якою Бог любить кожне людське життя».

Бог – життєлюбний

За словами Святішого Отця, заповідь: «Не убий!» має позитивне значення: Бог є «життєлюбом». Таємницю життя нам об’явило ставлення до нього Божого Сина, що став людиною аж до «прийняття на хресті відкинення, немічності, убогості та болю». «В кожній хворій дитині, в кожному слабкому похилому віком, в кожному зневіреному мігрантові, в кожному слабкому й виставленому на небезпеку житті нас шукає Христос, шукає нашого серця, щоб відкрити нам радість любові», – сказав Папа, наголошуючи:

«Вартує прийняти кожне життя, бо вартістю кожної людини є кров Самого ж Христа. Не можна зневажати те, що Бог настільки полюбив!».

Не слід зневажати життя

Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви зауважив, що ми повинні закликати всіх людей світу не зневажати життя. Життя інших і власне життя, бо також і його стосується ця заповідь. Молоді слід сказати: не зневажай свого життя, перестань відкидати Боже діло, яким ти є! Не слід недооцінювати себе та зневажати, піддаючись узалежненням, що ведуть до знищення та смерті. «Нехай же ніхто не вимірює життя згідно з підступами цього світу, але кожен нехай приймає себе та інших в ім’я Отця, Який нас створив!» – наголосив Папа.