Папа: Богопосвячена особа перебуває в серці Бога і народу
  • Пон, 09/09/2019 - 09:55

Останнім етапом Апостольської подорожі Папа Франциска на Мадагаскар стала зустріч зі священиками, богопосвяченими особами і семінаристами, яких він заохотив не дозволити, аби у них викрали місіонерську радість.

Особа, посвячена Богові, живе, прославляючи Господа і спроможна всюди розпізнавати Його присутність, прагне завжди жити поруч із Ним. Якщо ж надмірно турбується про особистий простір, автономію, виконує свої завдання лише як «життєвий додаток», то їй загрожує перетворитися у «професійного виконавця сакральних чинностей», втративши «місіонерську радість». Такими думками Святіший Отець поділився зі священиками, чернецтвом і семінаристами Мадагаскару, зустрічаючись з ними в неділю, 8 вересня 2019 р., на спортивному майданчику єзуїтській колегії святого Михаїла в Антананаріву.

З привітальним словом до Папи звернулася с. Сюзанна Ранарісоа, яка очолює Конференцію богопосвячених жінок Мадагаскару. Вона підкреслила, що богопосвячені особи країни намагаються бути «якнайближче до отари», що була довірена їхній опіці, не занедбуючи, водночас, євангелізаційних завдань.

На початку свого пастирського і братерського слова Єпископ Риму запросив учасників зустрічі проказати молитву за тих, які з різних причин не змогли взяти в ній участь, зокрема, за хворих і похилих віком. Папа закликав зберігати «вдячну пам’ять про усіх тих, які не побоялися і зуміли поставити все на Ісуса Христа та Його Царство», адже йдеться про «коріння місцевої євангелізації». «Ви є спадщиною. І ви також залишите спадок іншим», – сказав він, згадуючи різні чини та згромадження, єпископів і священиків, мирян-місіонерів, що були піонерами євангелізації «у важкі часи переслідування, зберігши живим полум’я віри на цій землі».

Глава Католицької Церкви не оминув увагою і важких умов, у яких живуть чимало священиків і богопосвячених осіб, без електроенергії і водопостачання, серед бездоріжжя та відсутності засобів комунікації, серед нестачі економічних засобів, необхідних для життя й душпастирства. Але незважаючи на це, підкреслив Папа, вони «обирають залишатися, перебувати поруч із своїми людьми, близькими до них».

«Від щирого серця дякую вам за ваше свідчення близькості до людей, дякую вам за те, що виявилися бажання залишитися, не перетворюючи покликання у “трамплін до кращого життя”! Залишилися з усвідомленням того, що як казала сестра: “Незважаючи на нашу незначність і слабкість, віддаємося повністю великій місії євангелізації”. Богопосвячена особа в повному значенні цього слова – це жінка, чоловік, які навчилися залишатися, які хочуть перебувати в серці свого Господа й у серці свого народу», – наголосив Святіший Отець.

Опісля в приміщенні колегії відбулася зустріч Папи зі співбратами-єзуїтами.