Папа: Богородиця з Гори Кармель веде нас до Божої Гори
  • Втр, 17/07/2018 - 11:43

«Нехай же Пречиста Діва Марія, Мати і Цариця Кармелю, супроводжує ваші кроки в щоденному прямуванні до Божої Гори», – таке побажання Папа Франциск поширив через свій аккаунт в соціальній мережі мікроблогів Твіттер у понеділок, 16 липня 2018 р., в день літургійного спомину Діви Марії з гори Кармель.

Згаданий Марійський культ є унікальним, сягаючи своїм корінням дев’ятьох століть до народження Богородиці. Перебуваючи на горі Кармель, старозавітний пророк Ілля бачив видіння: хмарину, що підносилася в небо, принісши довгоочікуваний дощ після тривалої нищівної посухи. У цьому вбачається провіщення про Пресвяту Богородицю та про народження Божого Сина. Вже в першому столітті пустельники, які оселялися на цій горі, позначеній Божою присутністю, спорудили каплицю на честь Діви Марії.

У ХІІ столітті на цьому місці був заснований Кармелітський Орден, який в католицькому світі став важливою школою молитви й духовності, подарувавши Церкві таких видатних святих і містиків, як Тереза Авільська, Іван від Хреста чи Тереза від Дитятка Ісуса.

Однією з побожних практик, пов’язаних із кармелітською духовністю, що дуже поширилася серед вірних, є так зване братство скапулярія чи параманне братство. Як розповідає передання, 16 липня 1251 року тодішній генеральний настоятель Ордену Саймон Сток отримав видіння Діви Марії, Яка вручила йому коричневий плащ-скапулярій, запевняючи Своє особливе покровительство над Орденом та супроводжуючи це обітницями, пов’язаними із ношенням цього елементу одягу