Папа: Божий люд шукає пастирів, здатних утішати
  • Нед, 18/02/2018 - 11:12

«Ви не покликані виконувати, навіть добре, якесь завдання, але беззастережно жити місією, без обрахунків та обмежень для своєї доступності», – сказав Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 16 лютого 2018 р., спільноту Папської Маронітської Колегії. У цьому формаційному осередку проживають студенти, які походять з Маронітської Католицької Церкви – східної католицької Церкви сирійської традиції, зосередженої в Лівані – що прибули на навчання до Риму.

Ділячись своїми думками про завдання, які очікують на майбутніх душпастирів, Святіший Отець перестеріг перед «поглинанням культурою тимчасового та примарного», для запобігання якому необхідно розвивати імунітет проти «світськості та посередності». Таким чином, загальнолюдське збагачення, джерелом якого є можливість навчатися в Римі, не є «винагородою» та претекстом хорошої кар’єри, але «скарбом, призначеним для вірних».

Як зауважив Глава Католицької Церкви, наш час, в якому не бракує «страждань і небезпек», наповнений також надією. «Ввірений вам люд, дезорієнтований нестабільністю, яка, на жаль, не припиняється на Близькому Сході, шукатиме у вас пастирів, здатних втішити: пастирів із Христовим словом на устах, з руками, готовими втерти сльози та приголубити заплакані обличчя; пастирів, які забувають про себе та про свої інтереси, пастирів, які ніколи не знеохочуються, бо кожного дня черпають із Євхаристійного хліба солодку силу любові», – сказав Папа.

Святіший Отець підкреслив, що на спокусу «діяти по-світському», намагаючись бути поряд із сильними, а не слабкими, слід відразу реагувати, повертаючись до джерел, «до Ісуса, Який відкинув успіх, славу, гроші, бо єдиним скарбом, який скеровував Його місію, була воля Отця: звіщати спасіння всім народам, проголошувати Своїм життям Боже милосердя». Це перемінює історію, а все починається з того, щоб «не втрачати Ісуса з поля зору». Ісус – наш шлях, й «іншого не існує».

Папа також поділився думками про два прагнення, першим з яких є прагнення миру. «Сьогодні братерство й інтеграція є невідкладними викликами, й щодо цього Ліван не лише має що сказати, але має також особливе покликання миру, щоб здійснити у світі. Серед дітей вашої землі ви особливим чином будете покликані служити всім, як брати, насамперед, почуваючись братами всіх», – сказав він.

Другим прагненням, на яке звернув увагу Святіший Отець, є молодь: «Як Церква, ми хочемо завжди тримати її у своєму серці, з довір’ям і терпеливо супроводжувати, присвячуючи час та слухання. Молодь – запорука майбутнього, найсерйозніша інвестиція для вашого служіння», – підкреслив Папа, промовлячи до вихованців Папської Маронітської Колегії.