Папа: Будьмо пильними щодо спокуси почуття вищості над іншими
  • Нед, 23/09/2018 - 20:46

Перед завершенням Святої Меси в Каунасі Святіший Отець очолив проказування молитви «Ангел Господній», нагадуючи необхідність остерігатися самовивищення, що веде до утисків ближнього.

Євхаристійне богослужіння, яке Папа Франциск відслужив у неділю, 23 вересня 2018 р., в литовському місті Каунасі, закінчилося проказуванням молитви «Ангел Господній», перед яким Папа Франциск поділився окремими роздумами, промовляючи після подячного слова місцевого архиєпископа Ліонґінаса Вірбаласа.

Присутність праведника дратує безбожника

Святіший Отець повернувся думками до читання з Книги Мудрості, в якому розповідалося про переслідуваного праведника, «сама присутність якого дратує безбожників». Безбожник у тексті описаний як той, який «утискає вбогого, не виявляє співчуття до вдови та не шанує похилого віком».

«Безбожник вважає, що нормою справедливості є його сила. Підпорядкувати слабших, застосовувати силу в будь-який спосіб, нав’язувати спосіб думання, ідеологію, панівний дискурс, застосовувати насильство чи репресії, щоби підкорити тих, які лишень своїми щоденними чесними, простими, діяльними і солідарними вчинками показують, що інший світ, інше суспільство є можливим», – сказав Папа, додаючи, що для безбожника не вистачає керуватися своїми капризами, він не хоче, аби інші чинили добро.

Трагедія вільнюського ґетто: вберегти майбутні покоління

У цьому контексті Глава Католицької Церкви згадав про трагедію, яка сталася на цій землі 75 років тому: знищення вільнюського ґетто. «Спогадуючи ці часи, просімо в Господа, щоби дав нам дар розрізнення, аби вчасно відкривати будь-які нові паростки цього злоякісного наставлення, будь-якого подуву, що викликає атрофію сердець поколінь, які не зазнали цього і можуть податися за оманливим співом “сирен”», – закликав він.

Спокуса завжди бути першими

Як зазначив Папа, Ісус нагадує нам про спокусу, якої ми повинні остерігатися. Нею є туга за тим, щоб «бути першими, переважати над іншими». Часто траплялося так, що «якийсь народ вірив у те, що є вищим», який має «зберегти чи здобути більші привілеї».

«Який лік Ісус пропонує, коли такі спонуки проявляються в нашому серці чи в ментальності суспільства або країни? Стати останнім серед всіх та слугою всіх; бути там, куди ніхто не хоче йти, куди ніщо не доходить, йти на найвіддаленіші периферії; і служити, створюючи простір для зустрічі з людьми, з відкинутими, немов непотріб», – сказав Наступник святого Петра, наголошуючи, що якщо «дозволимо Христовому Євангелію досягнути глибини нашого життя, тоді глобалізація солідарності насправді стане дійсністю».

Хрест служіння

«Тут у Литві є гора хрестів, на якій тисячі людей протягом сторіч встановлювали хресне знамення. Заохочую вас, – мовив Папа, – коли проказуватимемо “Ангел Господній”, просити в Марії, щоби допомогла нам встановляти хрест нашого служіння, нашої посвяти там, де нас потребують, на горі, де мешкають останні, де вимагається делікатної уваги до виключених, меншин, щоб віддалити з наших середовищ та культур можливість винищувати інших, маргіналізувати, й надалі викидати, немов непотріб, тих, які створюють нам труднощі та турбують наші зручності».

«Ісус ставить у центрі дитину, ставить її на ту саму відстань від усіх, аби всі ми відчули спонуку дати відповідь. Спогадуючи “так” Марії, просімо, аби Вона і наше “так” зробила таким же великодушним, як Її», – підсумував Святіший Отець, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».

Прикінцева подяка

А перед тим, як уділити кінцеве благословення, Папа подякував Президентові Литви та владі, єпископам і їхнім співробітникам та всім причетним до організації цього візиту, поширюючи вдячність і на тих, які зробили в це свій молитовний внесок. Окрему думку він скерував до єврейської громади, зазначивши, що пополудні молитиметься біла монументу жертв ґетто у Вільнюсі в 75-ту річницю його знищення. «Нехай же Всевишній благословить діалог та спільне заанґажування ка користь справедливості та миру», – побажав він.