Папа: бути християнином означає прийняти шлях Ісуса аж до хреста
  • Чтв, 20/02/2020 - 17:18

Християнином є той, хто приймає шлях, що веде до спасіння, яким пройшов Ісус Христос, тобто, – шлях упокорення. Такою була головна думка Папи Франциска під час проповіді на Святій Месі у «Домі святої Марти» 20 лютого 2020 року.

"За кого Мене вважають люди? (…) А ви, що кажете про Мене: хто Я?" – ці запитання Ісуса, скеровані до апостолів, записані святим євангелистом Марком, надихнули Святішого Отця роздумати під час проповіді на ранковій Службі Божій у ватиканській резиденції «Дім святої Марти» в четвер, 20 лютого 2020 року, над трьома етапами життя апостолів, які допомагають нам зрозуміти ким є Ісус: пізнавативизнавати та прийняти шлях, який Отець обрав для Свого Сина.

Визнавати Ісуса

Пізнавати Ісуса – це те, що ми робимо кожного разу, коли беремо до рук Євангелію, коли навчаємо дітей катехизму, коли самі йдемо та ведемо із собою дітей на Службу Божу. Але це лише перший крок, необхідно прямувати далі, а саме – визнавати Спасителя. Проте, власними силами ми не спроможні це зробити: визнавати Ісуса можемо лише завдяки силі Святого Духа. Цього навчає також і святий апостол Павло, коли наголошує, що ніхто не може визнати Ісуса без допомоги Божого Духа. «Тому, християнська спільнота повинна завжди шукати сили Святого Духа, щоб визнавати Ісуса, аби бути спроможними сказати, що Він є Богом, що Він є Божим Сином», – наголосив Єпископ Риму.

Прийняти шлях Спасителя

Далі Глава Католицької Церкви закликав призадуматись над ціллю життя Ісуса, тобто, для чого Він прийшов на землю? Відповісти на це запитання, на переконання Папи, означає зробити третій крок на шляху пізнання Ісуса Христа: прийняти Його шлях упокорення. «Визнавати Ісуса – це визнавати Його смерть і воскресіння», – додав проповідник, зазначаючи, що для того, аби визначати Ісуса, не вистачає лише ствердити, що Він є Богом і на цьому зупинитись, але необхідно прийняти також і те, що Він прийшов на землю заради нас, віддав Своє життя з любові до нас, воскрес із мертвих та пообіцяв дати Свого Святого Духа, аби Він нас провадив. «Визнавати Ісуса – це прийняти шлях, який Отець обрав для Нього – шлях упокорення», – підсумував Вселенський Архієрей.

Шлях християнина

На переконання Святішого Отця, шляхом християнина, за прикладом Ісуса, повинен бути шляхом упокорення: хто не прямує цим шляхом, той не є справжнім християнином. Якщо Церква не прямує дорогою упокорення, то вона зісвітчується.

Коли християни, що мають добру волю, плутають релігію із соціальною концепцією доброти, дружби, коли особи духовного стану кажуть, що шукають Ісуса, але при цьому шукають почестей, похвали, шляхів цього світу, то вони, так насправді, шукають не Бога, а себе самих. Справжній християнин – це той, хто приймає шлях упокорення, що є тим шляхом, яким прямував Ісус.

На закінчення Глава Католицької Церкви закликав молитись і просити благодаті християнської послідовності, аби не використовувати християнство у своїх приватних цілях; просити благодаті наслідувати Ісуса на тому самому шляху, яким Він пройшов.