Папа: бути свідками Христа, що зціляє
  • Срд, 28/08/2019 - 18:09
Під час загальної аудієнції на площі святого Петра Святіший Отець вказав на приклад апостолів, що були чутливими до страждання хворих, зціляючи їх. Папа закликав християн виявляти Христа словами й своєю присутністю.

Звертаючись до паломників, що в середу, 28 серпня 2019 р., зібралися на площі святого Петра у Ватикані на загальну аудієнцію, Папа Франциск виголосив чергову катехизу про Діяння Апостолів, коментуючи уривок з п’ятого розділу (Ді 5, 12. 15-16), в якому йдеться про те, що апостоли, перебуваючи в притворі Соломона, оздоровляли недужих, а святий Петро навіть не потребував доторкатися до хворих: їх зціляла його тінь, коли він проходив поруч.

Живучість первісної церковної спільноти

Папа Франциск зазначив, що церковна спільнота, описана в Діяннях Апостолів живе благодатями, якими її обдаровує Господь: незважаючи на зовнішні напади, вона постійно зростає як численно, так і духовно. Щоб показати цю живучість, євангелист Лука описує деякі визначні місця Єрусалиму, як наприклад, притвор Соломона, східна частина Єрусалимського храму у формі галереї з колонами, де постійно збиралася християнська спільнота міста. Як зазначає автор, проповіді апостолів супроводжувалися «багатьма знаками й чудесами», особливу увагу вони приділяли недужим.

За словами Святішого Отця, п’ятий розділ Діянь Апостолів показує Церкву як «польовий госпіталь», який приймає найслабших, тобто хворих. Їхнє страждання не залишає байдужими апостолів, які «не мають ні срібла, ні золота», але оздоровляють ім’ям Христа. Папа наголосив, що як для апостолів, так і для християн всіх часів, хворі є упривілейованими адресатами радісного звіщення Царства й братами, в яких Христос присутній в особливий спосіб.

 

 

Апостол Петро – свідок Христа, що зціляє

Серед апостолів на перший план виходить апостол Петро, що стоїть на чолі апостольського збору з огляду на першість та місію, вручені Воскреслим. Петро наближається до хворих, так, як це робив Христос: бере на себе їхні недуги й хвороби. Але він дозволяє, щоб в цих оздоровленнях виявився Хтось інший: живий і діяльний Христос. Власне, свідок – це той, хто виявляє Христа словами й своєю присутністю, дозволяє Йому налагодити зв’язок з людьми й бути продовженням Слова, Яке стало тілом в історії.

“ Апостол Петро чинить діла Вчителя: дивлячись на нього з вірою, можна побачити самого Христа, – наголосив Єпископ Риму. – Повний Господнього Духа, Петро проходить і, не роблячи нічого, його тінь стає цілющим ніжним “дотиком", передаванням здоров’я, пролиттям Христової ніжності, що нахиляється над бідними й повертає життя, спасіння, гідність. ”

Папа підкреслив, що в ранах недужих і їхніх хворобах, що стають перешкодою на життєвому шляху, завжди перебуває присутність Христа, Який кличе кожного з нас дбати про них, підтримувати й оздоровляти.

 

 

Християнська відповідь на неприйняття

Оздоровлення недужих апостолами викликає ненависть і заздрість садукеїв. Вони ув’язнюють апостолів і, дивуючись їхньому чудесному звільненню, забороняють проповідувати. Апостол Петро відповідає на це словами: «Слухатися слід більше Бога, ніж людей! (Дій 5,29). Папа Франциск наголосив, що така реакція є прикладом справжньої християнської відповіді, що означає слухатись Господа без умов і розрахунків, аби бути здатними єднатись з Ним та з тими, кого зустрічаємо на своєму шляху.