Папа: Бути вільними через слухняність Богові
  • Втр, 21/01/2020 - 10:37
Бути добрим християнином означає прислухатися до того, що Бог каже про справедливість, любов, прощення й милосердя. Про це Святіший Отець нагадав, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в понеділок.

В усьому бути слухняними Божому слову, бо слухняність миліша Богові від жертвоприношень. На цьому наголосив Папа Франциск, роздумуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» в понеділок, 20 січня 2020 р., над розповіддю зі старозавітної Книги Самуїла про те, як пророк скартав царя Саула за непослух, повідомляючи йому про те, що Господь «відкинув його від царства».

 

Брак слухняності

Проповідник пояснив, що «гріх Савла» полягав у тому, що йому забракло слухняності Божому слову, бо він вважав свою інтерпретацію «правильнішою». Господь наказав нічого не привласнювати з майна завойованого народу, натомість цар почав виправдовуватися, що була взята здобич з худоби, аби принести жертву Господеві. На це Самуїл відповів цареві: ««Хіба ж Господу так до вподоби всепалення й жертви, як послух Господньому голосу? Адже послух ліпший від жертви».

Папа підкреслив, що слід впорядкувати «ієрархію цінностей», адже «мати слухняне серце» важливіше від «жертв, постів і покут». Отой «гріх браку слухняності» полягає саме в тому, що віддаємо перевагу власним інтерпретаціям, а не тому, що наказує Господь, особливо, коли ми цього не розуміємо.

Непослух схожий до ідолопоклонства

«Коли ти чиниш опір Господній волі, ти стаєш ідолопоклонником, бо віддаєш перевагу тому, що ти сам думаєш, отому ідолові замість Господній волі. Саулові цей непослух коштував царства: “За те, що ти відкинув Господнє слово, – каже пророк, – Він тебе відкинув від царства”. Це повинно спонукати нас трохи замислитися над нашою слухняністю. Дуже часто ми віддаємо перевагу власній інтерпретації Євангелія чи Божого слова більше, ніж Євангелію чи Божому слову», – сказав Папа, наголошуючи на тому, що Божа воля є «ясною», Господь об’являє її через заповіді та через Святого Духа в серці кожного з нас. «Але коли я є впертим і перетворюю Господнє слово в ідеологію, то стаю ідолопоклонником», – додав проповідник.

Милосердя, а не жертви

У цьому контексті Святіший Отець перейшов до прочитаного євангельського уривку, в якому розповідалося про те, як Ісусових учнів критикували за те, що вони не постять. А Христос відповів притчею про те, що до старої одежі не пришивають латку з нової, як не вливають нового вина до старих бурдюків.

 

«Новизна Господнього слова, а Господнє слово завжди є новизною, спонукає нас прямувати вперед, завжди перемагає та є кращою від усього іншого. Вона перемагає ідолопоклонство, гордість й оте наставлення самовпевненості, що походить не від Господнього слова, а з ідеології, яку творимо навколо цього слова», – сказав Папа, цитуючи слова Ісуса, що походять зі Старого Завіту: «Я милосердя прагну, а не жертви».

Підсумовуючи, проповідник наголосив, що бути «добрим християнином» означає бути слухняним Божому слову, прислухатися до того, що Господь каже про справедливість, про любов і прощення, про милосердя, бути послідовними в житті і не послуговуватися ідеологіями. Бути християнином означає «бути вільними через довіру до Бога».