Папа: Церковна музика – привілейований спосіб наближення до Бога
  • Суб, 28/09/2019 - 15:59

У суботу, 28 вересня 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників Італійської асоціації Святої Цецилії, що об’єднує хористів, регентів церковних хорів і органістів, з нагоди їхнього національного з’їзду «Scholae Cantorum».

 

Прославляти Бога через музику

Звертаючись до присутніх, Наступник святого Петра вказав на 140-річну історію цієї асоціації, протягом якої вона служила Церкві через музику. Він пригадав, що 1971 року Папа Павло VI у своєму зверненні до черниць, які займаються церковним співом, вказував на основні характеристики церковної музики: вона є святою, бо святими є обряди; наділена шляхетністю мистецтва, бо Богові потрібно віддавати все найкраще; універсальною, аби бути доступною для всіх. Папа закликав членів асоціації плекати «церковне чуття», тобто розуміння того, яка музика є придатною для літургійного вжитку, оберігаючи музичну спадщину минулого й оновлюючи її новими творами.

 

Літургія – це перша «вчителька» катехизму

Єпископ Риму підкреслив важливість хорового співу, зауваживши, що хор повинен допомагати вірним активно й свідомо брати участь у Літургії.

“ Гарна й добра музика, – наголосив він, – це привілейований спосіб наближення до трансцендентного й часто допомагає зрозуміти певне послання навіть тому, хото розсіяний. ”

Папа додав, що посвята церковному співу, яка вимагає багато часу й зусиль, є складовою частиною євангелізації як дорослих, так і дітей. «Власне, Літургія, – підкреслив він, – це перша “вчителька” катехизму».

Ще одне завдання церковної музики й музики в цілому, за словами Вселенського Архиєрея, полягає в тому, аби будувати мости між людьми різного походження, бо вона виражається не у словесний спосіб і тому здатна творити гармонію між різними людьми й групами.