Папа: Чи будуємо своє життя на скелі Ісуса, зробивши життя даром?
  • Втр, 30/06/2020 - 14:00

У чому полягає секрет щастя? Відповідь на це запитання у світлі життєвого свідчення святого апостола Петра дав Петро наших днів, очоливши проказування молитви до Пресвятої Богородиці в урочистість апостолів Петра і Павла.

 

Після Святої Меси, відслуженої вранці в базиліці Святого Петра, в якій могла взяти участь невелика група вірних, в урочистість святих Апостолів Петра і Павла Папа Франциск опівдні ще раз зустрівся з римлянами та паломниками, які зібралися на проказування молитви «Ангел Господній», адже 29 червня є вихідним днем у Ватикані та в Римі.

Перетворити життя в дарунок

«Зібратися на молитву тут, поблизу місця, де святий Петро помер як мученик і похований – це дар», – сказав Святіший Отець, скерувавши думку слухачів до розповіді з Діянь Апостолів про те, як кілька років перед тим апостол був визволений від смерті. Цар Ірод арештував і вкинув його до в’язниці, а Церква, побоюючись за його життя, неустанно молилася. Й ось ангел вночі визволив його з тюрми. Як зауважив Папа, коли через якийсь час Петро був в’язнем у Римі, то Церква, без сумніву, також молилася за його. Однак, цього разу його життя не було збережене.

«Як же так, попереднього разу він був визволений з випробування, а тепер – ні?» – запитав Єпископ Риму, відповідаючи: «Бо в житті святого Петра є шлях, який може просвітити і наш життєвий шлях. Господь уділив йому чимало благодатей та визолив його від зла: подібно Він чинить і з нами. Більше того, ми часто приступаємо до ного лише в хвилинах потреби, просити допомоги. Але Бог бачить далі й запрошує нас зробити крок далі, шукати не лише Його дарів, але Його Самого, Володаря всіх дарів, ввіряти Йому не лише свої проблеми, але життя».

Не миттєва благодать, а благодать життя

Саме так, за словами Папи, Господь може дати нам ще більшу благодать, якою є «жертвування життя». Саме так, «найважливішим у житті» є «зробити життя дарунком». Це стосується всіх: батьків щодо дітей і дітей щодо похилих віком батьків, для одружених і богопосвячених, вдома й на роботі, щодо кожного, хто поруч з нами. Бог бажає допомогти нам «зростати в даруванні», бо «лише так стаємо великими»: святий Петро став героєм не тоді, коли був визволений з в’язниці, але коли віддав своє життя, а його дар «перемінив місце страти в місце надії», яким стало місце проведення цієї молитви.

«Ось про що слід просити в Бога: не лише хвилинних благодатей, але благодаті життя», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що Євангелія наводить нам діалог, який перемінив Петрове життя. Ісус запитав Його: «Ким Я є для тебе?», на що той відповів: «Ти – Христос, Син Бога живого». Тоді Ісус сказав: «Блаженний ти, Симоне, сину Йони».

Таємниця щастя

Папа звернув увагу на те, що Ісус назвав Петра «щасливим» саме в той момент, коли він назвав Його живим Богом. Саме в цьому полягає «таємниця щасливого життя»: визнати Ісуса, але як живого Бога. «Бо не має значення знати про те, що Ісус був видатною історичною постаттю, не важливо цінувати те, що Він сказав чи зробив: важливим є те, яке місце надаю Йому я в своєму житті», – пояснив Святіший Отець, вказуючи на те, що саме тоді рибалка Симон був названий Петром, «каменем». Не тому, що був «стійким та гідним довіри мужем», бо зробить чимало помилок, аж до відречення від Учителя. Але тому, що обрав «будувати життя на Ісусі», а не на власних здібностях, тож Ісус є «скалою, на якій Симон стає каменем». Подібно й святий Павло повністю дарував своє життя Євангелію, вважаючи все інше за сміття.

«Сьогодні, перед Апостолами, можемо запитувати себе: “На чому я поставив життя? Думаю лише про теперішні потреби чи вірю в те, що моєю справжньою потребою є Ісус, Який перемінює мене в дар? Як будую своє життя: на власних здібностях чи на живому Богові?”. Нехай же Богородиця, Яка повністю довірилася Богові, допоможе нам ставити Його в основі кожного нашого дня, і заступається за нас, щоби ми зуміли завдяки Божій благодаті зробити своє життя даром», – побажав Наступник святого Петра.