Папа: дбати про корінні народи та про створіння
  • Птн, 09/08/2019 - 16:29
В Міжнародний день корінних народів Святіший Отець нагадує про важливість дбати про створіння.

9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу (International Day of the World's Indigenous), встановлений ООН 1994 року.

“ Корінні народи, з їхнім розмаїттям мов, культур, традицій та мудрістю предків, нагадують нам, що всі ми відповідальні за дбання про створіння, яке Бог нам довірив ”

– написав Папа Франциск з цієї нагоди на своєму аккаунті @pontifex в Twitter.

Святіший Отець неодноразово вказував на важливість захисту прав тубільних народів, а їх самих закликав зберігати власну ідентичність.

Земля – дар Бога і предків

У липні 2018 р., під час конференції, присвяченої триріччю енцикліки «Laudato si’», Вселенський Архиєрей звернув увагу на необхідність присвятити особливу увагу «тубільним спільнотам з їхніми культурними традиціями». Сумно спостерігати за тим, – додав він, – як терени тубільних народів вилучаються, а їхня культура розтоптується «хижацьким підходом, новими формами колоніалізму, що підживлюються культурою марнотратства та споживацтва». В той же час, для цих народів «земля не є економічним благом», але «даром Бога та предків». І ми можемо багатого від них навчитися.

Дбати про коріння і розвиватися

У січні 2019 року, звертаючись до учасників першого Всесвітнього дня тубільної молоді, що відбувся в Панамі в рамках традиційного Всесвітнього дня молоді, Наступник святого Петра наголосив: «Хлопці й дівчата, дбайте про свої культури! Дбайте про своє коріння! Але не зупиняйтеся на цьому: на основі цього коріння зростайте, розквітайте та приносіть плоди».