Папа: Дискримінація людей з інвалідністю – це соціальний гріх
  • Срд, 04/12/2019 - 11:53

У вівторок, 3 грудня 2019 р., було оприлюднено Послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня людей з інвалідністю, проголошеного ООН 1982 року, в якому він закликає відновити погляд віри, що в кожному братові й сестрі вбачає присутність Самого Христа.

Сприяти повній участі осіб з інвалідністю в житті суспільства

Святіший Отець наголосив, що незважаючи на поступ у сфері медичної та соціальної допомоги людям з інвалідністю, ще й досі поширена культура відкинення їх немов непотребу.

“ Все це вимагає не тільки захищати права осіб з інвалідністю та їхніх сімей, – пише Папа, – а спонукає нас вчиняти світ людянішим, усуваючи все те, що заважає їм бути повноправними громадянами, усуваючи перешкоди упереджень і сприяючи доступності до місць і якості життя, що бере до уваги всі виміри людськості.”

Святіший Отець вказує на необхідність супроводжувати осіб з інвалідністю в усіх обставинах життя, використовуючи сучасні технології, але й не абсолютизуючи їх. Важливо також дбати про тих людей з особливими потребами, що перебувають в маргіналізованих ситуаціях, визнаючи їхню гідність і сприяючи їхній участі в суспільному й церковному житті.

Папа закликає не забувати про літніх людей, яких також задля їхньої інвалідності часто сприймають як тягар.

Неповторний внесок кожної людини

«Ми покликані визнавати в кожній людині з інвалідністю, навіть із складними й серйозними вадами, неповторний внесок у спільне добро за посередництвом їхніх унікальних біографій, – пише Святіший Отець. – Визнавати гідність кожної людини, усвідомлюючи, що вона не залежить від функціонування п’яти органів чуттів». Він наголошує, що розглядати життя деяких людей «першого сорту», а життя інших – «другого сорту» – це соціальний гріх.

Відчути на собі батьківський погляд Отця

Папа зазначає, що в деяких країнах ще й до сьогодні не визнають рівних прав людей з неповносправністю, тому потрібно, з одного боку, змінювати закони, аби «усунути фізичні бар’єри», а з іншого – долати поширену культуру, що породжує нерівність і не дозволяє особам з інвалідністю брати участь у звичайному житті.

На завершення Папа Франциск закликає всіх, хто працює з людьми з обмеженими фізичними можливостями, надалі прямувати на цьому шляху служіння, «що визначає рівень цивілізованості нації».

“ Молюся, аби кожна людина могла відчути на собі батьківський погляд Отця, Який утверджує її повну гідність і безумовну цінність її життя”

 

 – пише він.