Папа: Діти мають право на християнське виховання
  • Срд, 16/05/2018 - 14:04

Жива присутність Христа, яку ми повинні оберігати й обороняти, є світильником, що просвітлює наші кроки й рішення, полум’ям, яке зігріває серця. Про це Святіший Отець говорив у підсумковій катехизі, присвяченій Святій Тайні Хрищення, яку він виголосив під час загальної аудієнції в середу, 16 травня 2018 р., зазначивши, що «духовні наслідки цього Таїнства, невидимі для очей, але дієві в серці того, хто став новим створінням, виражаються через вручення білого одягу та запаленої свічки».

Зодягнутися в Христа

Як зауважив Папа, після «купелі відродження», яка наново творить людину в «справжній святості», вже з перших віків християнства здавалося природним зодягати новоохрищених у нову білу одежу, як подобу «сяйва життя, отриманого в Христі та Святому Дусі». Отож, «символічно відображаючи те, що сталося в Святій Тайні», білий одяг звіщає «стан перемінених в Божій славі».

Пояснюючи, що означає «зодягнутися в Христа», Папа навів слова святого Павла з Послання до Колосян, якими він розповідає про чесноти, що їх повинні розвивати охрищені: «Вдягніться, отже, як вибрані Божі, святі й любі, у серце спочутливе, доброту, смиренність, лагідність, довготерпеливість, терплячи один одного й прощаючи одне одному взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. Так, як Господь простив вам, чиніть і ви так само. А над усе будьте в любові, що є зв'язком досконалости».

Прямувати вперед як діти світла

На ще однин наслідок Хрищення вказує вручення запаленої свічки. Слова священика: «Прийми світло Христове» підкреслюють, що не ми є світлом, але Ісус Христос, «Який воскреснувши з мертвих, переміг пітьму зла». Ми ж покликані «прийняти Його сяйво». І саме тому в перші віки християнства цю Святу Тайну називали «Просвіченням», а охрищених – «просвіченими».

Святіший Отець наголосив на тому, що християнським покликанням є «завжди ходити як діти світла, будучи витривалими у вірі». Коли йдеться про дітей, то «завданням рідних і хресних батьків є дбати про підтримку полум’я благодаті Хрищення в своїх дітей, допомагаючи їм бути витривалими у вірі». В цьому контексті Папа нагадав, що «християнське виховання є правом дітей». Воно повинно провадити їх до поступового пізнавання Божого задуму в Христі, аби надалі «особисто утверджуватися у вірі, в якій вони були охрищені».

«Жива присутність Христа в нас, яку слід оберігати, захищати та розвивати, є світильником, який освітлює наші кроки, світлом, яке спрямовує наші рішення, полум’ям, яке розігріває серця, щоб виходити назустріч Господеві, роблячи нас здатними допомагати тому, хто прямує цим шляхом разом з нами, аж до нерозлучного сопричастя з Ним», – сказав Папа, додаючи, що проказування наприкінці Хрищення молитви «Отче наш» є ще одним підтвердженням приналежності «до спільноти Божих дітей».

Заклик приносити плоди святості

«Завершуючи ці катехихзи про Хрищення, – підсумував Святіший Отець, –хочу повторити кожному з вас запрошення, яке я виразив у Апостольському напоумленні Gaudete et exsultate такими словами: “Дозволь, аби благодать твого Хрищення принесла плоди на дорозі святості. Дозволь, аби все було відкритим на Бога, й для цього обирай Його, завжди наново обирай Бога. Не знеохочуйся, бо маєш силу Святого Духа, щоб це стало можливим, бо святість, по-суті, є плодом Святого Духа в твоєму житті” (GE 15)».

Боже, допоможи вивчати уроки історії!

Вітаючи різні групи прочан, що брали участь в аудієнції, звертаючись до польських паломників, Папа Франциск згадав ветеранів другої світової війни, які прибули до Італії на спогадування річниці битви при Монте-Кассіно. При цій нагоді він сказав:

«Як це сумно спогадувати війни… Минуле століття бачило дві великі війни, а тепер здається, що ми нічого не вчимося… Боже, допоможи нам! Нехай же трагедія війни, яку ви пережили, сила духа й ідеали та свідчення життя стануть закликом для припинення триваючих конфліктів у світі та до шукання шляхів миру».