Папа: Діти повинні гратися та вчитися; ні експлуатації дитячої праці
  • Втр, 12/06/2018 - 15:53

У Всесвітній день боротьби проти дитячої праці Глава Католицької Церкви знову нагадує, що діти повинні мати можливість гратися та вчитися, і що горе тим, які роблять їх невільниками.

«Діти повинні мати змогу гратися, вчитися та виростати в спокійному середовищі. Горе тим, хто гасить їхній радісний порив надії!» – з таким закликом Папа Франциск звернувся до світу через аккаунт @pontifex в Твіттері у вівторок, 12 червня 2018 р., Всесвітній день боротьби з дитячою працею.

Вже від перших місяців свого понтифікату, Папа Франциск у своїх зверненнях наголошує на тому, що міжнародна спільнота повинна докладати зусилля для того, аби викорінювати це суспільне лихо. Зокрема, під час загальної аудієнції у середу, 12 червня 2013 року, він вказав на проблему експлуатації дітей в домашній праці, що було темою тогорічного Дня боротьби:

«Це ганебне явище постійно зростає, особливо, в бідних країнах. Мільйони неповнолітніх, а навіть дівчаток, стають жертвами цієї прихованої експлуатації, що часто несе з собою зловживання, насильство та дискримінацію. Це справжнє рабство!» – наголошував він, закликаючи міжнародну спільноту вживати ще ефективніших засобів для того, щоб долати це «справжнє суспільне лихо».

«Всі діти повинні мати можливість гратися, вчитися, молитися та виростати в своїх родинах, у гармонійному контексті любові та спокою. Це їхнє право та наш обов’язок», – наголосив тоді Святіший Отець, та підвівши погляд від написаного тексту, додав експромтом: «Багато людей, натомість, замість того, щоб дати їм можливість гратися, робить їх рабами». «Спокійне дитинство, – підкреслив він, – дозволяє дітям з довір’ям дивитися на життя та в завтрашній день. Горе тим, які придушують в них радісний порив надії!».