Папа: диявол використовує лицемірів, щоб нищити Церкву й суспільство
  • Чтв, 20/09/2018 - 15:35

Під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» Папа Франциск закликав бути милосердними як Ісус та не засуджувати інших, ставлячи Христа у центрі нашого життя. Він пригадав, що диявол використовує лицемірів, аби нищити людину, суспільство і Церкву.

На початку своєї проповіді у четвер, 20 вересня 2018 р., Вселенський Архиєрей закликав усіх до молитви, щоб Ісус Христос завжди оберігав Своїм милосердям та Своїм прощенням Церкву, яка, як Матір, є святою, але наповненою такими грішниками, як ми. До роздумів над Божим прощенням Єпископа Риму надихнули літургійні читання, призначені на цей день, зокрема, слова Ісуса: «Їй прощаються численні гріхи, бо вона багато полюбила».

Три групи осіб

Святіший Отець виокремив три групи осіб, про яких довідуємось із прочитаної євангельської розповіді; Ісус і Його учні, святий апостол Павло та жінка (одна із тих жінок, долею якої було «бути потайки відвідуваною» навіть фарисеями, або «бути каменованою») і законовчителі.

Перше, на що звернув увагу Папа, це те, з яким обличчям жінка наближається до Ісуса, на обличчя, сповнене великою любов’ю до Спасителя, при цьому не приховуючи своєї грішності. Подібною поведінкою відзначався святий апостол Павло, який писав: «Я бо вам передав найперше те, що й сам прийняв був: що Христос умер за наші гріхи». Отож, вони обоє шукали Бога з любов’ю, але з любов’ю половинчастою. Апостол спершу вважав, що любов є законом, тому його серце було замкнутим на Боже об’явлення. Він переслідував Христових учнів, роблячи це задля вірності закону, задля тієї своєї незрілої любові. Також і жінка шукала любові.

Боже милосердя

Промовляючи до фарисеїв, Ісус сказав про жінку-грішницю: «Їй прощаються численні гріхи, бо вона багато полюбила». Для фарисеїв ці слова були дуже дивними, адже, про яку любов можна було говорити, якщо вона сама шукала любові. Ісус дивиться на маленькі жести любові, на добру волю людини і допомагає їй. Такою є Боже милосердя: завжди прощає, завжди приймає.

Згіршення законовчителів

За словами Єпископа Риму, роздумуючи над поведінкою законовчителів, розуміємо, що вони застосували таку ж тактику, якою зазвичай користуються лицеміри, тобто, згіршились словами Ісуса, мовляв: «Хіба ж так можна жити? Сьогодні ми втрачаємо цінності, бо тепер кожен може прийти до храму, навіть великі грішники». Велич милосердя Ісуса проявляється у великій любові, яка все прощає, а наша любов, як любов жінки та святого Павла, часто є частковою, бо ніхто з нас не є святим. З історії бачимо, що Церква переслідувана лицемірами, які назовні видаються дуже добрими і праведними, але всередині повні злоби.

За словами Святішого Отця диявол є безсилим перед грішником, який кається, але є сильним щодо лицеміра, якого використовує для того, аби нищити людей, суспільство, Церкву.