Папа: Для християнина антисемітизм є запереченням коріння
  • Птн, 08/03/2019 - 18:32

Стурбованість Святішого Отця зростанням випадків актів антисемітизму та важливість міжрелігійного діалогу як засобу запобігання їм були серед тем, які він заторкнув, промовляючи до делегації Американського Єврейського Комітету.

 

«Розвивати добрі братерські взаємини – це дар і, водночас, покликання від Бога», – сказав Папа Франциск, приймаючи в п’ятницю, 8 березня 2019 р., делегацію Американського Єврейського Комітету. Він зазначив, що ця організація розвинула добрі стосунки з Наступниками святого Петра вже від початків офіційного діалогу між Церквою та юдаїзмом.

«Дорогі друзі, ми покликані спільно будувати домашню, родинну атмосферу, всіма силами обираючи Божу любов, яка спонукає шанувати й цінувати релігійність інших людей», – наголосив Глава Католицької Церкви, підкресливши, що від цього залежить наше майбутнє.

Належно цінувати роль жінки

Беручи до уваги той факт, що ця зустріч відбулася 8 березня, Глава Католицької Церкви присвятив кілька слів «незамінному внескові жінки» в будування світу, що буде «домівкою для всіх». «Жінка – це та, яка робить світ прекрасним, яка його оберігає та підтримує його життя. Вона вносить у нього ласку, що оновлює речі, обійми, які не відкидають, мужність самопосвяти», сказав він, наголосивши: «Якщо мріємо про майбутнє миру, то необхідно надати належний простір жінці».

Тривожні симптоми

Далі Папа зазначив, що він глибоко стурбований тим, що в багатьох місцевостях поширюється атмосфера злоби й ненависті, зокрема, «варварським загостренням антисемітизму в різних країнах». Він наголосив, що «для християнина будь-які форми антисемітизму є запереченням власного коріння, абсолютною суперечністю».

Спільна спадщина

«У боротьбі проти ненависті та антисемітизму дуже важливим засобом є міжрелігійний діалог, скерований на підтримку зусиль на користь миру, взаємопошани, захисту життя, релігійної свободи, збереження створіння. Крім того, християни та євреї поділяють багату духовну спадщину, яка дає змогу разом зробити чимало добрих речей», – наголосив Глава Католицької Церкви, підкресливши, що «в період, коли західний світ наражається на секуляризм, який позбавляє обличчя, саме на віруючих лежить обов’язок намагатися співпрацювати в тому, щоб робити видимою Божу любов до людства».

Протидіяти байдужості

У цьому контексті Папа вказав на необхідність «конкретних жестів близькості», щоби протидіяти поширенню байдужості. Адже, як показують слова Каїна після вбивства Авеля: «Хіба я сторож братові моєму?» – перед убивством, що відбирає життя, стоїть байдужість, яка «касує істину». «У світі, де щодня зростає відстань між тими нечисленними, що мають багато й тими багатьма, що мають мало, ми покликані заопікуватися найбеззахиснішими: вбогими, слабкими, хворими, дітьми, похилими віком», – наголосив він.

Залучати молодь

Врешті, як зауважив Глава Католицької Церкви, на інтенсивніше включення в це служіння людству та в діалог «чекає молодь, спрагла мріяти та відкрита на шукання нових ідеалів». «Тому хочу підкреслити важливість формування майбутніх поколінь у дусі християнсько-єврейського діалогу. Спільне заанґажування в сферу виховання молоді, крім того, є ефективним засобом для протидії насильству й відкривання нових шляхів миру з усіма», – підсумував Папа.