Папа до балтійців: Свобода – це дар, який потрібно постійно оберігати
  • Птн, 21/09/2018 - 09:41

Згідно зі звичаєм, перед тим, як вирушити в чергову Апостольську подорож, Святіший Отець звернувся до приймаючих народів з відеопривітанням

«Дорогі друзі, напередодні мого візиту до країн Балтії – Литви, Латвії та Естонії – прагну звернутися до всіх вас, що живете на цих землях, з щирими словами привітання. Хоч прибуваю як Пастир Католицької Церкви, бажаю обійняти всіх та поділитися посланням миру, доброї волі та надії на майбутнє», – цими словами Папа Франциск розпочинає своє відеопослання, оприлюднене напередодні його 25-ї Апостольської подорожі, яка розпочнеться 22 вересня.

Значення свободи

У контексті того, що його візит збігається із відзначенням 100-річчя відновлення незалежності цих країн, Святіший Отець зазначив, що він вшанує також «усіх тих, чия жертва в минулому вчинила можливими свободи сьогодення». «Як знаємо, – додав він, – свобода – це скарб, який потрібно постійно зберігати та передавати, як цінну спадщину, новим поколінням. В період пітьми, насильства й переслідування полум’я свободи не гасне, але надихає надію на майбутнє, в якому гідність, дана Богом кожній людині, буде пошанована, й усі ми почуваємося покликаними співпрацювати в будуванні справедливого й братерського суспільства».

Почуття солідарності та служінні

Зазначивши, що сьогодні більше, ніж будь-коли раніше, є необхідними «почуття солідарності та служіння спільному добру», Папа висловив сподівання, що його візит стане «джерелом заохочення для всіх людей доброї волі, що надихаючись найглибшими культурними та духовними цінностями, успадкованими з минулого», дбають про полегшення страждань потребуючих братів і сестер та про сприяння суспільній гармонії на кожному рівні.

«Знаю, – підсумував він, – що багато людей докладають інтенсивні зусилля для приготування мого візиту, дякую їм від щирого серця. Всіх вас запевняю у своїй духовній близькості в молитві й надсилаю своє благословення. Та прошу вас, будь ласка, молитися за мене. Нехай Бог благословить вас!».